Socialistische vakbond verwerpt met bijzonder grote meerderheid voorstellen van Proximus-directie

photo_news
De achterban van de socialistische vakbond bij Proximus heeft met een meerderheid van 93 procent de herstructureringsvoorstellen van de directie verworpen. ACOD-vakbondsman Bart Neyens kondigt na maandenlange onderhandelingen acties aan.

Proximus kondigde in januari aan tot 1.900 banen te willen schrappen. De vakbonden hebben het personeel de voorbije dagen ingelicht over de voorstellen zoals die nu op tafel liggen. 

Een van de maatregelen is dat werknemers die tegen eind 2020 58 jaar zijn zouden kunnen afzwaaien met behoud van 70 à 75 procent van hun loon. Daarvoor zouden 550 mensen in aanmerking komen.

De directie wil ook een vrijwillig vertrekplan lanceren met een premie van 1.500 euro bruto per anciënniteitsjaar, vanaf een anciënniteit van vijf jaar. Het is niet duidelijk hoeveel gedwongen ontslagen er zullen vallen. Proximus wil ook zijn winkelnetwerk uitdunnen.

Morgen al nieuwe actie
Dat de socialistische vakbond de voorstellen afschiet, komt niet als een verrassing. Het personeel organiseerde de voorbije dagen verschillende spontane acties. Neyens kondigt aan dat er morgen zeker een nieuwe actie zal zijn in Luik. Op andere plaatsen zullen pamfletten uitgedeeld worden.

Vraag is nu wat de christelijke vakbond ACV, de grootste bij Proximus, zal doen. Als die wel het licht op groen zet, is er een tweederdemeerderheid om woensdag een sociaal akkoord te sluiten.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ghijs Elvan

  Lucien, oudere werknemers zijn niet te duur omdat ze ouder zijn. Ze zijn te duur omdat ze niet meer over de nodige hard en soft skills beschikken om significant bij te dragen aan het bedrijf. En sommige vaardigheden krijg je als werkgever echt niet aangeleerd via extra trainingen of een paar cursussen. Voor Proximus, voor de klanten en voor de aandeelhouders is het beter om deze mensen te vervangen door anderen die wel deze skills bezitten.

 • Collewaert Theo

  Vinck, uw en mijn huidige welstand is wel voor een zeer groot deel te danken aan de vakbonden, ook aan de rooie. Als het van NV-Belang en VLD afhing dan leefden wij nu nog in de tijd van Daens en Woeste.

 • DIRK RASSCHAERT

  Welke winkels? Een paar jaar terug was er bijna één op elke straathoek. Nu moet je al zoeken om er nog één te vinden .

 • Erik Desloover

  Groot gelijk , ze willen de firma omvormen shift to digital en werven consultanten aan met achtergrond schoonheidsspecialist schrijnwerker .. IT profielen niet te vinden .een slag in gezicht van de trouwe Proximus medewerker