Sociale onrust? Bedrijven kunnen zich er nu tegen verzekeren

Het personeel van supermarktketen Lidl legde eind april in ons land een week het werk neer. De winkels bleven gesloten, distributiecentra werden geblokkeerd.
BELGA Het personeel van supermarktketen Lidl legde eind april in ons land een week het werk neer. De winkels bleven gesloten, distributiecentra werden geblokkeerd.
Marsh, de grootste verzekeringsmakelaar ter wereld, lanceert een verzekering tegen bedrijfsonderbrekingen als gevolg van 'sociale onrust'. Het kan bijvoorbeeld gaan om winstverlies als gevolg van stakingsposten.

De verzekering biedt financiële bescherming aan bedrijven die de toegang ontzegd worden tot hun eigendommen als gevolg van sociale onrust. Het gaat om winstverlies als gevolg van fysieke blokkades zoals stakingsposten, maar ook betogingen of terrorisme.

Marsh verwijst naar de recente stakingen bij Lidl, bpost, De Lijn of Aviapartner. "Veel bedrijven lijden hierdoor winstverlies, omdat werknemers, klanten of leveranciers niet meer binnen raken", aldus commercieel directeur Jan Van Calster. "Of kijk naar de aanslagen op Zaventem, waardoor veel zaken niet meer toegankelijk waren".

“Brandverzekering”

Vormt de verzekering geen extra wapen voor bedrijven bij sociale conflicten? Van Calster ontkent. "Het is niet omdat je een brandverzekering hebt, dat je er er belang bij hebt om je huis in brand te steken. Bedrijven hebben er nog steeds alle belang bij om sociale conflicten op te lossen", aldus de commercieel directeur van Marsh België en Luxemburg.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick morel

  Kan de burger zich ook verzekeren teen onbekwame politici en altijd stakende vakbonden.

 • peter colson

  Een goede zaak. Iedereen mag zich tegen alles verzekeren, maar voor sommigen mogen bepaalde personen of bedrijven dat niet doen. Bedrijf "failliet" door stakingen? Een groter verlies voor de stakers en winst voor de vakbonden die aansturen op ongebreideld staken. Minder werklozen betekent 11 miljoen minder inkomsten voor de "vak"bonden. Daarom dat die alles willen tegenwerken en liefst zoveel mogelijk faillissementen willen.

 • Gino Denil

  Kunnen die verzekeringsmaatschappijen stakingen stimuleren. Om hun premies voor de bedrijven steeds hoger op te trekken. Misschien is wat loonopslag toch een beter idee.

 • Francinne Declerque

  Een verzekering tegen staken, dat zal dan enkel leiden tot zeer lange staking. Wellicht tot het bedrijf failliet is.

 • Guy Soetewey

  Hopelijk beleggen die van ARCO of ACOD niet in die firma gaat hier nog al verlies maken. En dan kan belastingsbetaler weer tweekeer betalen.