Sociaal overleg in interimsector afgesprongen: “Arbeiders worden weggegooid zoals Kleenex-doekjes”

AFP
De onderhandelingen om tot een sociaal akkoord te komen in de interimsector zijn afgesprongen. Dat hebben sectorfederatie Federgon en de Franstalige christelijke vakbond CSC laten weten. De onderhandelingen lopen sinds een jaar.

Federgon betreurt dat de vakbonden "de uitgestoken hand" van de werkgevers niet willen aannemen om alsnog tot een sectorakkoord te komen. Nochtans zijn het de vakbonden die het delicate evenwicht van het ontwerpakkoord hebben verbroken door er een -voor de werkgevers essentieel- deel in te schrappen, luidt het.

"De sector heeft nochtans zijn verantwoordelijkheid genomen", aldus directrice Ann Cattelain. "Zelfs nu door de coronacrisis ook de uitzendbedrijven bijzonder hard getroffen zijn -de sector laat een daling van de activiteit van 45 procent optekenen- wil de sector investeren.”

“Extreem ontgoocheld”

CSC zegt "extreem ontgoocheld en geschandaliseerd" te zijn. "Interimarbeiders blijven arbeiders die weggegooid worden zoals Kleenex-doekjes. Zelfs de epidemie van het coronavirus, die van de ene op de andere dag duizenden arbeiders zonder inkomsten heeft gezet, heeft Federgon niet kunnen overtuigen om haar minachting voor het sociaal overleg te overstijgen", stelt de vakbond. 

CSC kondigt de voorbereiding van een actieplan voor de sector aan. België telt meer dan 450.000 interimwerkers, aldus Federgon.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Catherine MISTIAEN

  Dankzij 'Ecco', kon ik beginnen bij de Europese Commissie in de jaren negentig van de vorige eeuw. Ik kon ook kiezen voor een 'vast' contract ergens anders, maar plots zag ik weer die gouden kooi voor mij opdoemen: NNeeeeeeeee! Heb jarenlang gewerkt via 'vrije' contracten, tot ik opnieuw een offer kreeg voor 'vast' werk, I could not refuse. Echter, VRIJE (= verlengbare) contracten moeten de NORM worden, voor het gevoel van vrijheid. Niemand wil een slaaf zijn, goeie job of niet (= vast werk).

 • Christine Dierckxsens

  Ik heb steeds als interim gelijk behandeld geweest. Had dan ook een goede werkgever

 • Alfons andries

  Kom bij interim en je wordt slaafje van de werknemer, de vaste bedienden en arbeiders, vergeet een toekomst uit te bouwen, die gunnen we u niet, wel werken als anderen bij grote en kleine feesten mogen gaan vieren, verlof nemen als het de werkgever uitkomt, overuren als de werknemer het uitkomt, terug naar huis als de werknemer het uitkomt...

 • Louis Benasque

  Werken als interim betekend dat je familiaal leven wankel is, afbetalen woning kan je op je buik schrijven.

 • Jean Pierre Dekeersmaecker

  Als niemand zich nu eens zou inschrijven in een interimkantoor dan kunnen ze de deuren sluiten