Snijden in aanvullend pensioen: "Dit kan u één derde van uw kapitaal kosten"

THINKSTOCK
Als de regering ingaat op het voorstel van de verzekeringsmaatschappijen om het rendement van het aanvullend pensioen aan te passen, ziet de werknemer 20 procent van zijn pensioenkapitaal in rook opgaan. Dat berekende de socialistische bediendenvakbond BBTK. Volgens PVDA verliest de werknemer zelfs nog meer.

Op het verlanglijstje van de verzekeraars staat het afbouwen van het minimumrendement. Vandaag ligt dat nog vast op 3,25 procent voor werkgeversbijdrage en  3,75 procent op de werknemersbijdrage. 

PVDA: "Verlaging met meer dan één derde"
Volgens Kim De Witte, ­docent Pensioenrecht van de KU Leuven en verbonden aan de studiedienst van de PVDA, kan die maatregel nog meer impact hebben dan wat de bediendevakbond berekende. "Een verlaging van de rendementsgarantie van 3,25% naar 1,5% betekent op lange termijn een verlaging van het minimale pensioenkapitaal met meer dan één derde." 

De partij werkte een aantal concrete gevallen uit. Zo zal een 25-jarige vrouw die zelf 600 euro per jaar stort in de aanvullende groepsverzekering, terwijl haar werkgever hetzelfde bedrag bijdraagt, haar minimum pensioenkapitaal zien verminderen met 35.568 euro.

"In plaats van de wettelijke pensioenen te versterken, bouwt de regering-Michel-De Wever ze verder af", klinkt het scherp in het rapport van PVDA. Zowel PVDA als BBTK hekelen de manier waarop de regering het dossier behandelt. "De regering Michel verplicht de sociale partners een 'akkoord' te bereiken. Bij gebrek aan akkoord, zal de regering haar visie opleggen"

'Verlaging van de rendementsgarantie betekent op lange termijn een verlaging van het minimale pensioenkapitaal met meer dan één derde'

PVDA

Contracten hernieuwen?
Tegen het einde van de maand wil minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) een akkoord met de werkgevers en de bonden. 

Of de nieuwe regeling ook voor bestaande contracten zal toegepast worden, is niet duidelijk. Een scenario waarin alle bestaand contracten worden herbekeken, is alvast onaanvaardbaar voor de vakbonden. Te veel mensen zouden dan plots geconfronteerd worden met veel lagere pensioenuitkeringen.

Ruim 70 procent van de Belgische werknemers uit de private sector spaart vandaag via zijn werkgever voor een aanvullend pensioen

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) verwacht deze maand nog een akkoord met de Groep van Tien.
BELGA Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) verwacht deze maand nog een akkoord met de Groep van Tien.