Sjoemelende bankbediende verduistert 435.000 euro

gettyimages.be
Een 39-jarige vrouw uit Hoeselt is vandaag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 18 maanden met uitstel, en een boete van 2.400 euro voor het verduisteren van 435.000 euro. De vrouw werkte in Diepenbeek als bediende bij de bank BNP Paribas Fortis, waar ze het geld van enkele klanten deed verdwijnen.

De bankbediende ontvreemdde het bedrag tussen 2005 en juli 2012. Ze haalde het geld cash van de rekening van cliënten of door middel van een bankcheque. Het geld was voor persoonlijke doeleinden bestemd.

De vrouw vroeg om een werkstraf, maar dat vond de rechter geen gepaste sanctie gezien de ernst van de feiten en het traumatiserende karakter ervan voor de slachtoffers. Anderzijds hield de rechtbank wel rekening met haar blanco strafverleden.

De bank BNP Paribas Fortis vroeg 1 euro provisionele schadevergoeding voor de geleden imagoschade. Anderzijds vroeg de bankinstelling 1.320 euro rechtsplegingvergoeding, maar de vrouw vroeg dat tot een minimum te beperken gezien haar beperkte financiële draagkracht. Ze zit momenteel in een collectieve schuldenregeling. Daarom is die rechtsplegingvergoeding tot 82,5 euro herleid.