Sinds 2005 ruim vijfduizend fiscale rulings

BELGA
Sinds 2005 zijn er in ons land ruim 5.000 rulings verordend. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in de Kamer verklaard.

Georges Gilkinet (Ecolo), Benoît Dispa (cdH) en Meyrem Almaci (Groen) vroegen Van Overtveldt tijdens het vragenuurtje aan de tand over het bekendraken van de zogenaamde excess profit rulings. Dat is het systeem waarmee multinationals in ons land, na onderhandelingen met een rulingcommissie, alleen belastingen betaalt op de winst die het als alleenstaand bedrijf zou boeken.

Almaci zei "achterover te vallen" van het aantal rulings en verweet de minister geen enkele ambitie te hebben uitgesproken om de "beschamende BelgoLeaks" aan te pakken.

Van Overtveldt waarschuwde bij de roep om fiscale harmonisatie voorzichtigheid aan de dag te leggen en niet nog een bijkomend instrument van economisch beleid uit handen te geven. "Wij maken deel uit van de monetaire unie en hebben sowieso al een beperkt beleidsinstrumentarium om in te grijpen wanneer onze economie door een schok wordt getroffen", luidde het.