Siemens schrapt 7.800 banen

BELGA
Het Duitse technologieconcern Siemens schrapt wereldwijd 7.800 banen, waarvan zowat 3.300 in Duitsland. Dat heeft Siemens vandaag bekendgemaakt. Het gaat voornamelijk om managerfuncties. Details over de getroffen regio's en vestigingen maakte Siemens nog niet bekend.

Met de reorganisatie wil Siemens de kosten met een miljard euro drukken. De besparingen zullen geïnvesteerd worden in innovatie, een hogere productiviteit en groei, aldus Siemens.

Eerder raakte al bekend dat in de energiedivisie van Siemens zowat 1.200 banen sneuvelen. Kaeser startte in mei 2014 met de grootste herstructurering van het concern sinds een kwarteeuw, waarbij het aantal divisies teruggebracht wordt van 16 naar 9. De medische tak wordt verzelfstandigd en ook de verkoop van randactiviteiten zoals de hoortoestellenafdeling maakt deel uit van het plan.

Voor het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar moest Kaeser een winstdaling incasseren, wegens onder andere rente-effecten. Maar Siemens kampt ook met problemen in de belangrijke energiedivisie. De machtige Duitse vakbond IG Metall heeft nog niet gereageerd op de plannen voor het banenverlies. Personeelsafgevaardigden hadden evenwel eerder al kritiek op de maatregelen. "Ik ben het zat dat steeds opnieuw de afbouw van personeel als alternatieve oplossing gepromoot wordt", zei Birgit Steinborn, die de centrale ondernemingsraad bij Siemens voorzit.

De enige activiteit van Siemens in ons land situeert zich in Huizingen (Beersel) waar 1.400 tot 1.500 mensen werken. Het gaat om sales- en serviceactiviteiten. De woordvoerster benadrukt wel dat de activiteiten in België op eenzelfde niveau liggen ten opzichte van een jaar geleden.