Shell denkt na over vertrek uit Nederland

Het hoofdkantoor van olie- en gasconcern Shell in Den Haag.
ANP Het hoofdkantoor van olie- en gasconcern Shell in Den Haag.
Oliereus Shell ziet het vertrek van het hoofdkantoor van Shell uit Nederland als een mogelijke oplossing om een einde te maken aan de dubbele aandelenstructuur waarmee het bedrijf te maken heeft. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf, hoewel hij tegelijk benadrukt dat er geen concrete plannen zijn om het Nederlandse hoofdkantoor te schrappen.

Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden liet in een interview met het Financieele Dagblad uitschijnen dat het bedrijf die optie openhoudt, en een woordvoerder bevestigt dat dus ook. Van Beurden zegt in het FD-interview na te denken over een verhuizing omdat het plan van het Nederlandse kabinet om de dividendbelasting af te schaffen definitief van tafel is. Hierdoor valt de Britse energiereus onder twee belastingregimes en is het gedwongen twee soorten aandelen uit te geven. De dividendbelasting in het Verenigd Koninkrijk staat namelijk al jarenlang op nul.

Shell ziet deze ‘duale structuur’ als een beperking en wil daar al geruime tijd vanaf. Dat is de reden dat het bedrijf nadenkt over oplossingen voor dit probleem. “Een van die oplossingen zou inderdaad een vertrek uit Nederland kunnen zijn. Maar concrete plannen daartoe zijn er niet”, aldus de woordvoerder.

Unilever

Een eventueel vertrek van Shell zou betekenen dat twee van de grootste bedrijven in Nederland hun hoofdkantoor uit Nederland halen. Een maand geleden kondigde Unilever, een multinational met dezelfde Brits-Nederlandse wortels, aan naar Londen te willen verhuizen, al ontkent het bedrijf dat de dividendbelasting hiermee te maken heeft.

Lees ook:

Oliereus BP schrapt 10.000 jobs (+)

Beleggen in grondstoffen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck geeft advies (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Apostels

  Dividenden zijn uitkeringen van de winst die overblijft NA belasting, deze nog eens belasten aan 30% via roerende voorheffing is een dubbele belasting en eigenlijk zelfs onwettig. Hopelijk volgen er nog firma's!

 • Gino Denil

  Onder twee belastingregimes vallen noemen ze dat. Terwijl in het UK die belastingen op dividenden op nul staat. Mooi uitgedrukt om te stellen dat ze gewoon als multinational geen belastingen willen betalen. Misschien moeten overheden dat oplossen door een vergunningsstelsel. Waarbij een bedrijf voor een vergunning moet betalen om producten op een lokale markt te mogen brengen. Dat zou meteen belastingontwijking onmogelijk maken.

 • Paul Keulemans

  Alle verkregen voordelen van de afgelopen decennia terugeisen in naam van de bevolking, en alle tankstations die ze verkregen via achterdeurtjespolitiek per direct eruit. Geen Sheel in Nederland is geen verlies. En de rommel die ze veroorzaakten in Nigeria en andere landen kunnen ze zelf op gaan lossen. In feite een prima oplossing dus al zal de koninklijke familie er niet blij meer zijn !

 • Johan Vloermans

  Natuurlijk niet, elk bedrijf betaalt eerlijk en correct hun belastingen...

 • Piet Deroover

  Je kan als land geen enkele multinational of hun aandeelhouders eerlijke belastingen laten betalen. Een het liberale Europa doet niks, we hebben wel dringend geld nodig.