Schokkende getuigenissen van werknemers over angstcultuur bij Primark: "Het is een gevangenis"

© Dijkstra b.v.
De resultaten van een enquête van de Nederlandse vakbond FNV bij werknemers van Primark zijn verbijsterend. Het management van de kledingketen regeert met ijzeren hand. De werkdruk is ontzettend hoog en intimidatie is dagelijkse kost.

"Een groot deel van het personeel voelt zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers en door camera's', verklaart Niels Suijker van FNV.

Het was de regionale Nederlandse zender RTV Noord die de mistoestanden bij de modegigant begin deze maand aan het licht bracht. De zender sprak met een twintigtal (ex-)werknemers en de getuigenissen waren schokkend.

Mensen zijn bang om naar buiten te treden door de angstcultuur die bij het bedrijf heerst en daardoor wilden ze enkel anoniem praten over hun ervaringen.

De buitenwereld mag van mij best weten dat achter het grote vrolijke bedrijf ook een heleboel nare dingen steken. Primark is geen fijne werkgever. Je bent niet alleen een nummer, maar zo word je ook behandeld.

(ex)-werknemer - anoniem

Zo vertellen ze bijvoorbeeld dat de directie naast de cao ook een handboek gebruikt met regels die Primark zelf heeft opgesteld. Het is een praktijk die volgens de vakbond niet door de beugel kan.

Zo staat in het handboek beschreven dat zieke werknemers iedere dag moeten bellen om te bespreken hoe ze er aan toe zijn. Vaak wordt de telefoon pas opgenomen als de deadline van de ziekmelding verstreken is, zodat de onderneming geen loon hoeft te betalen. Ook als je in het ziekenhuis bent opgenomen, moet je elke dag naar Primark bellen.

Overal in de winkel hangen camera's om het personeel in de gaten te houden. Soms worden medewerkers onbetaald naar huis gestuurd omdat ze niks te doen hebben.

ANP

Elke werknemer krijgt per jaar 5 briefjes om vakantie aan te vragen. Zijn de briefjes op, dan is er geen mogelijkheid meer om verlof te nemen.

Ook de redactie van het Nederlandse magazine Linda kon met een ex-werkneemster spreken. Elke keer dat Priscilla (33) naar het toilet wilde, moest ze dat melden aan haar supervisor. "Soms merkte ik dat er dan iemand achter me aan liep, om te controleren of ik wel echt naar het toilet ging."

Ook haalt ze het cameratoezicht aan: "In de winkel zie je niet veel camera's hangen, maar achter de schermen hangt er om de paar meter eentje. De kantoren waren geheel van glas, dus ik kon ook zien dat er bijna altijd iemand op de monitoren ons in de gaten hield. Dat was erg intimiderend."

Het besluit van Priscilla staat dan ook vast: "Ik stap nooit meer een Primark binnen. Het is net een gevangenis."

ANP

Renée van de Nederlandse weblog GeenStijl ging undercover om te kijken hoe het gesteld is met de werkomstandigheden. Het resultaat kan je zien in het onderstaande filmpje.

Primark is geschrokken van de aanklachten en heeft zich inmiddels akkoord verklaard om met de vakbond in overleg te treden over de resultaten van de bevraging.

ANP38 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  je voelt het als je daar rondloopt! raar sfeertje in de Gentse winkel, verdoezeld door harde muziek, blitze slogans, maar je voelt het!

 • Elisabeth Roberti

  Zo is het in Gent ook!

 • Tompie Smits

  Dat was al eerder geweten, zulke zaken zouden ze onmiddellijk en zonder pardon moeten sluiten.

 • Nico Lietaert

  Modegigant? Voddenkot is een betere naam.

 • lauren van eupen

  Op mijn vorig werk was t ook een hel. Met de jaren werd elk voordeel afgeschaft. De productiviteit moest elk jaar meer en meer omhoog. Ik zat in een sector waar er geen vakbond bestaat. Dus niks te vertellen. Intussen is t personeel zo misnoegd dat ze een voor een ontslag nemen. Uiteindelijk verdwijnen er ook steeds meer klanten. Nog effe en de firma bestaat niet meer.....De meeste bazen denken alleen aan hun vet loon en het personeel wordt uitgeperst alsof t citroenen zijn.... goe bezig!!