Schoenen Torfs sluit als eerste akkoord over nachtwerk

photo_news
Bij schoenenketen Torfs hebben directie en vakbonden een akkoord bereikt over nachtwerk. Dat meldt De Tijd. Torfs is de eerste die erin slaagt zo'n akkoord te bereikten, nadat vorige maand een nieuwe wet over nachtwerk in voege was getreden.

De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst moet nog getekend worden, maar het is volgens De Tijd zo goed als zeker dat magazijnarbeiders van de schoenwinkel vanaf midden februari 's nachts online bestelde schoenen zullen verpakken en naar klanten versturen. Klanten zullen schoenen die ze voor 22 uur bestelden op de webwinkel, de volgende dag al geleverd krijgen.

CEO Wouter Torfs legt aan de krant uit dat het personeel van de webwinkel tot 23 uur zal werken in plaats van tot 20 uur. "In de avonduren betalen we hen een loonbonus van 25 procent. Bovendien zullen enkel mensen die dat willen, 's nachts werken."

Vakbonden

De socialistische bediendebond BBTK bevestigt de cao. De overeenkomst geldt voor vijftien werknemers van de webshop. Er zullen nog zo'n vijf werknemers bijkomen. Belangrijk, aldus secretaris Bart Leybaert, is de aandacht in de cao voor de combinatie werk en gezin. "Mensen mogen zelf kiezen om er in te stappen, en mogen zelf kiezen om er uit te stappen. Voltijdse werknemers zullen overschakelen op vier dagen van negen uur in plaats van een werkweek met vijf dagen".

BBTK-voorzitter Erwin De Deyn bevestigt dat het om de eerste cao gaat over nachtwerk in de distributiesector. In de logistieke sector zijn wel al tientallen akkoorden gesloten omtrent e-commerce. Initiatieven van andere bedrijven uit de handel ziet de vakbond niet. "Wij staan nochtans open voor bedrijven die zelf hun e-commerce willen organiseren", aldus De Deyn.

De BBTK-topman betreurt het gebrek aan initiatief bij de bedrijven. "De werkgevers uit de handel klagen en zagen. Maar dat ze dan initiatief nemen. Dat ze ondernemen. Torfs bewijst dat het kan", aldus De Deyn. Volgens hem zit er een strategie achter om uiteindelijk de vakbonden buitenspel te zetten.