Schiphol verlaagt tarieven met meer dan 11 procent

ANP
Luchtvaartmaatschappijen hoeven vanaf 1 april volgend jaar gemiddeld 11,6 procent minder te betalen voor het gebruik van de Amsterdamse luchthaven Schiphol. Dat maakte het luchthavenbedrijf vandaag bekend.

Schiphol ziet ruimte om de tarieven voor het tweede jaar op rij te verlagen, omdat het aantal reizigers twee jaar na elkaar de verwachtingen overtreft. Dit voorjaar gingen de havengelden al met gemiddeld 6,8 procent omlaag. De luchthaven versterkt daarmee naar eigen zeggen zijn concurrentiepositie.

Voor de luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden van en naar Schiphol, hoofdgebruiker KLM voorop, komt de tariefverlaging zeer gelegen. De concurrentie in Europa is moordend en elk kostenvoordeel dat zij aan hun passagiers kunnen doorberekenen is meegenomen.

KLM-topman Pieter Elbers wees er vorige maand in een gesprek in de Tweede Kamer in Den Haag op dat de kosten op Schiphol veel hoger liggen dan in bijvoorbeeld Dubai en Istanboel. Dat maakt het moeilijk om op gelijke voet de strijd aan te gaan met rivalen als Emirates en Turkish Airlines, die hun tickets goedkoper kunnen aanbieden.

Schiphol merkt wel op dat het gezien de sterke groei van het aantal reizigers volop zal moeten blijven investeren in de infrastructuur van de luchthaven, zowel in kwaliteit als capaciteit. Daarom zullen de tarieven op termijn weer moeten stijgen. Het bedrijf streeft ernaar dat geleidelijk te doen.