Schenkingen in de lift door aangekondigde effectentaks

anp
Sinds de regering de invoering van een effectentaks aankondigde, krijgen private bankers meer vragen over schenkingen. Dat meldt De Tijd.

Vanaf 2018 geldt een belasting van 0,15 procent voor beleggers die 500.000 euro of meer op hun effectenrekening hebben staan. Dat doet velen nadenken over een overdracht van hun erfgoed, luidt het bij private bankers, bankiers die de financiën van zeer welgestelde klanten behartigen. 

De effectentaks leeft enorm, zegt hoofdeconoom van ABN AMRO Erik Joly aan De Tijd. "Na de verdubbeling van de roerende voorheffing en de beurstaks in zes jaar is het de belasting te veel." Volgens Pieter De Bisschop, hoofd private banking bij Deutsche Bank België, is de taks een stimulans om nu te handelen. "Wie al het idee had om te schenken, zal dat nu sneller doen."

De bankiers waarschuwen echter dat het geen goed idee is om te schenken enkel om de nieuwe belasting te vermijden. "Een schenking is onherroepelijk. Als ze enkel bedoeld is om de belasting te ontwijken, kunnen we dat alleen afraden", aldus De Bisschop.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erwin De Meyer

    De grootste schurken zijn die in Brussel werken , alléé werken en zij beslissen wat ze met onze centen zullen doen.

  • dany Dany Herman

    Er zal niet veel meer te rapen vallen via successie met die lage pensioenen en schenken gaat eerder ocmw moeten doen Als men deze regering nog één termijn laat doen komt de honger terug

  • raf peeters

    Pff ,geef je kinderen toch zo geld in de hand ,simpeler kan 't toch niet zijn,wie deelt nu zijn centen uit aan iemand die er niets mee te maken heeft.