Schatkist maakt zich niet druk over lage opbrengst staatsbons

THINKSTOCK
De uitgifte van de staatsbons heeft amper 3,02 miljoen euro opgebracht. Het Agentschap van de Schuld maakt zich echter geen zorgen over de magere opbrengst. "We hebben al meer dan 60 procent opgehaald van wat we dit jaar wilden ophalen", aldus directeur Jean Deboutte.

De staatsbons op tien jaar leveren 0,8 procent rendement op. "Gezien de lage rente hadden we dan ook niet veel verwachtingen", aldus Deboutte over de drie miljoen die is opgehaald. Mogelijk levert de volgende uitgifte in september - in een toch stijgend renteklimaat - wat meer op.

De schatkist mikte op een totale opbrengst in 2015 met de uitgifte van de staatsbons van 250 miljoen euro. Dat wordt moeilijk, geeft Deboutte toe, met een opbrengst van drie miljoen euro in juni en van 3,5 miljoen euro bij de uitgifte in maart.

Toch vormt dat geen probleem. "We zitten in een vrij comfortabele positie", aldus de directeur van het Agentschap van de Schuld. Hij verwijst naar de meer dan zestig procent van de beoogde middelen die al werden opgehaald. "De rest van onze producten is populair genoeg."

Intussen gaat de Belgische tienjaarsrente opnieuw in stijgende lijn, en bedraagt die nu 1,25 procent. Ook elders in Europa stijgen de langetermijnrentes. Volgens Deboutte gaat het om een correctie na de extreem lage rentes van begin dit jaar, en is het een gevolg van de stijgende inflatie.Video