Schadevergoeding in zicht voor 200.000 Fortis-gedupeerden

ANP XTRA
Naar schatting 150.000 tot 200.000 Fortis-gedupeerden hebben na bijna tien jaar eindelijk uitzicht op een (beperkte) schadevergoeding. Het hof van beroep van Amsterdam zette vandaag het licht op groen voor een schikking van 1,3 miljard euro tussen Fortis-erfgenaam Ageas en een aantal groepen gedupeerden.

Bijna tien jaar na de val van de beursgenoteerde Fortis bank kunnen de aandeelhouders van toen eindelijk een deel van hun koersverliezen recupereren. Het gerechtshof in Amsterdam zette hiervoor het licht op groen door de "Fortis-schikking" bindend te verklaren.

Ageas

In die schikking is voorzien dat verzekeraar Ageas, als erfgenaam van Fortis, 1,3 miljard euro op tafel legt om de gedupeerden te vergoeden. De bindendverklaring geldt niet voor de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB), al zou dat volgens de rechtbank geen effect mogen hebben op de schikking in zijn geheel.

Het gaat om het grootste schikkingsbedrag ooit in Europa. Naar schatting zo'n 200.000 Fortis-beleggers, die tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 aandelen in hun bezit hadden, komen voor een vergoeding in aanmerking. Zij werden in 2008 misleid door het management.

Door de schikking te aanvaarden, verklaren de beleggers zich akkoord om geen gerechtelijke stappen te ondernemen.

Vijf maanden om zich terug te trekken

Het Gerechtshof in Amsterdam oordeelde in een schriftelijk vonnis dat er geen gronden zijn om de algehele afwijzing van het verzoek tot verbindendverklaring te rechtvaardigen. "Het hof zal het verzoek tot verbindendverklaring toewijzen, maar alleen ten aanzien van Ageas, Deminor, SICAF, Stichting Fortiseffect en Stichting FORsettlement", staat er.

De VEB komt dus niet in aanmerking. Maar volgens de rechter is het effect hiervan verwaarloosbaar. "Dit houdt in dat de overeenkomst als geheel verbindend zal worden verklaard (...) Dat het verzoek tot verbindendverklaring ten aanzien van VEB wordt afgewezen, heeft ook geen consequenties voor de geldigheid van de overeenkomst tussen VEB en de overige verzoeksters, noch voor de praktische uitwerking, nakoming en uitvoering van de overeenkomst nadat de verbindendverklaring onherroepelijk is geworden", klinkt het.

Gedupeerden die zich aan de verbindverklaring willen onttrekken, krijgen hiervoor vijf maanden de tijd. 

Ageas: "Bijzonder verheugd"

Verzekeraar Ageas reageert vanavond "bijzonder verheugd" op het feit dat de Fortis-schikking bindend werd verklaard door het gerechtshof in Amsterdam. "Zo kunnen we dit gedeelte van de Fortis-erfenis eindelijk afsluiten, in het belang van alle voormalige Fortis-aandeelhouders, van Ageas en van zijn stakeholders. Dankzij deze schikking krijgen we onze strategische en financiële flexibiliteit volledig terug en kunnen we ons helemaal richten op onze kernactiviteit: verzekeringen", zegt topman Bart De Smet in een persbericht.

Volgende maandag gaat het bedrijf meer duidelijkheid schenken over de procedure die de gedupeerden moeten volgen.

Deminor: "Beleggers krijgen billijke compensatie voor verliezen"

Door het besluit van het gerechtshof van Amsterdam, om de Fortis-schikking van 1,3 miljard euro bindend te verklaren, "wordt het voor beleggers in Fortis-aandelen mogelijk om te profiteren van een billijke compensatie voor hun verliezen". Dat zegt Deminor, de enige Belgische belangenvereniging die bij de onderhandelingen over een schikking met Ageas betrokken was. De bindendverklaring "is een belangrijke stap voorwaarts", aldus Deminor.

Iedereen die tussen eind februari 2007 en midden oktober 2008 Fortis-aandelen bezat, kan aanspraak maken op een vergoeding. Maar de actieve klanten -waaronder de meer dan 5.000 particulieren en 500 institutionele beleggers die aangesloten zijn bij Deminor- krijgen 25 procent bovenop de basisvergoeding. De precieze te volgen procedure zal volgende maandag bekend worden gemaakt door Ageas.

Deminor zelf verdient ook aan de schikking. De belangenorganisatie zou netto zo'n 14 miljoen overhouden, klonk het eerder dit jaar op een hoorzitting in Amsterdam over de zaak. "Dat is een redelijk bedrag, omdat het gaat over een periode van dertien jaar en de vele risico's die gelinkt zijn aan deze procedure", pleitte de advocaat van Deminor.

In totaal ontvangt Deminor 45 miljoen euro: 10,5 miljoen van Ageas en 35 miljoen van de institutionele beleggers. Maar daarvan worden nog de proceskosten, interne werkingskosten en belastingen afgetrokken, "ook de kosten voor de volgende jaren, bij de berekening van de individuele dossiers", klonk het enkele maanden geleden. Netto zou er zo'n 14 miljoen euro overblijven.

Modrikamen: "Wie schikking aanvaardt, kan nadien niet meer handelen"

Het advocatenkantoor Modrikamen gaat met zijn cliënten de te volgen strategie bepalen nu het gerechtshof in Amsterdam de Fortis-schikking van 1,3 miljard euro voor gedupeerde beleggers bindend verklaard heeft. Modrikamen vertegenwoordigt een deel van de vroegere Fortis-aandeelhouders.

"Maar wie het akkoord (met Ageas) aanvaardt, zal nadien niets meer kunnen doen", aldus advocaat Mischaël Modrikamen.

Modrikamen heeft in Brussel nog altijd een gerechtelijke procedure lopen tegen de ontmanteling van Fortis in het weekend van 4 en 5 oktober 2008. Die rechtszaak tegen BNP Paribas (de Franse bank die de Belgische bankpoot van Fortis overnam) om een schadevergoeding van 5 miljard euro, plus intresten, te bekomen, gaat voort.