Schaars zomerfruit doet veilingsprijzen pieken

Door de hete zomer was er een overaanbod aan aardbeien.
thinkstock Door de hete zomer was er een overaanbod aan aardbeien.
De prijzen van kersen en aardbeien op de fruitveilingen swingen de pan uit. Toch zal de consument de prijsstijging, die veroorzaakt wordt door de schaarste op de markt, niet meteen voelen op de rekening in de supermarkt. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag.

De weersomstandigheden van de laatste maanden waren allesbehalve gunstig voor de telers van zomerfruit. "In april hadden heel wat telers zware pech door de nachtvorst, waardoor hun oogsten gedeeltelijk of zelfs totaal verloren waren", zegt aardbeienteler Louis Meyers uit Vlijtingen. "Daarna werden we geconfronteerd met een extreem warme periode, waardoor er een overaanbod aan aardbeien was. De prijzen kelderen."

Schaars aanbod
Nu is het net het tegenovergestelde. Het aanbod is erg schaars, en dat zorgt voor een prijzenpiek. Hetzelfde geldt voor kersen. "Wij noteren goede prijzen, tot 5 à 6 euro per kilo, voor de beste kwaliteitskersen", zegt teler Theo Billen uit Brustem.

Beste kersen zijn het duurst
De Belgische Fruitveiling nuanceert de hoge prijzen. "Enkel de allerbeste kersen halen die hoge prijzen", zegt Karel Belmans. "Het overgrote deel van de aanvoer wordt aan de helft van de prijzen geveild."

In de supermarkten is de piek volgens Het Belang van Limburg (nog) niet merkbaar.