Sarah is 'directeur' van de belastingontduikers

ANP
Wereldwijd zijn tientallen politici en miljonairs in opspraak nu is onthuld hoe zij geld op geheime rekeningen in belastingparadijzen hebben gestald. Soms gebruiken de rijken daarbij hulpjes, zoals de Britse Sarah Petre-Mears die vanuit haar huis op een Caribisch eilandje een zakenimperium zou 'runnen'. Dit schrijft het Nederlandse Algemeen Dagblad.

Ze is 39 jaar jong en staat aan het hoofd van één van de grootste zakenimperiums van de wereld. Ze zwaait de scepter over, houd u vast, maar liefst 2.277 bedrijven. Althans, op papier.

In werkelijkheid is Sarah Petre-Mears immers niet meer dan een zogenoemde 'sham director', een stroman die alleen op papier de bedrijven leidt. Ze woont met haar man Edward en hun twee kinderen in een anoniem huis op een heuvel. In de straten voor het huis scharrelen geiten, ezels en kippen.

Huis op Caribisch eiland
De echte bedrijven, miljonairs, miljardairs zelfs én politici gebruiken haar om hun activiteiten te kunnen ontplooien. Sarah heeft immers een streepje voor op de rijksten der aarde: ze heeft een huis op een Caribisch eiland dat gekend staat als belastingparadijs.

Of haar opdrachtgevers nu dure Russische sieraden kopen, miljoenentransacties uitvoeren of vermogens stallen op bankrekeningen, iedere keer komt Sarah in beeld. Op papier maakt ze zichzelf onderdeel van de bankrekeningen en bedrijfsonderdelen, in werkelijkheid is ze niets dan een naam en adres. Ze zet een handtekening onder wat documenten en krijgt een vergoeding.

Groot onderzoek naar belastingparadijzen
Het is één van de omstreden methodes die aan het licht zijn gekomen in een ongekend groot onderzoek door journalisten naar het gebruik van belastingparadijzen door de rijksten op aarde.

Een groep onderzoeksjournalisten kreeg een database in handen van twee zogenoemde trustkantoren op de Britse Maagdeneilanden. Hierop bleken 2,5 miljoen bestanden te staan over ruim 120.000 zogenoemde offshorebedrijven in belastingparadijzen, verspreid over de wereld. Bij offshore bedrijven moet in dit verband niet worden gedacht aan olie- en gaswinning, maar aan bedrijven die hun geld naar het buitenland sluizen (offshore = weg van de kust).

De gelekte informatie geeft een overzicht van hoe rijken, zakenmannen, maar ook politici en criminelen uit de VS, de voormalige Sovjet-Unie, Azië en Europa hun geld via ingewikkelde constructies hebben ondergebracht. Het doel: niet of nauwelijks belasting betalen. Op die manier zou 32 biljoen (!) dollar zijn gestald. Eergisteren werden de eerste onthullingen gedaan en de gevolgen zullen groot zijn.

Blaffende hond
De Britse krant The Guardian ging al in november op zoek naar Sarah en haar echtgenoot Edward, net als de bedrijven waarmee het stel samenwerkt. Sarah weigerde ieder commentaar, in de tuin hield een blaffende hond verslaggevers verder op afstand. De betrokken bedrijven bezweren dat alles wat zij doen legaal is.