Saoedische sancties tegen Nederlandse bedrijven

Geert Wilders kwam gisteren voor het Europees Parlement in Brussel een ster (Nederland) uit de Europese vlag knippen.
AFP Geert Wilders kwam gisteren voor het Europees Parlement in Brussel een ster (Nederland) uit de Europese vlag knippen.
Saoedi-Arabië is begonnen met de invoering van handelsmaatregelen tegen Nederlandse bedrijven, als reactie op de stickeractie van PVV-leider Geert Wilders. Dat meldden lokale media op basis van een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyad. De maatregelen worden op aangeven van koning Abdullah ingevoerd. Wilders zelf vindt de maatregelen onaanvaardbaar.

Wilders introduceerde de stickers enkele maanden geleden. Het gaat om een afbeelding van de vlag van Saudi-Arabië met de anti-islamitische tekst: "de islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif."

6 miljard euro per jaar

De maatregelen houden in dat Nederlandse bedrijven per direct niet meer in aanmerking komen voor opdrachten in Saoedi-Arabië. Bedrijven in de Arabische staat mogen geen Nederlandse spullen meer importeren. De handel tussen beide landen is per jaar goed voor ongeveer 6 miljard euro.

De Nederlandse regering heeft zich gedistantieerd van de actie van Wilders. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken kondigde eerder aan naar Riyad te gaan vanwege de dreigende handelsmaatregelen.

"Dit is een frontale aanval op onze vrijheid van meningsuiting", zei Wilders vandaag aan het Nederlandse persagentschap ANP. "Geen democraat kan dit accepteren. We mogen ons niet monddood laten maken door een barbaars land dat het woord mensenrechten niet eens kan spellen."

Geert Wilders (PVV) met één van de bewuste stickers. Foto uit december 2013.
BELGA Geert Wilders (PVV) met één van de bewuste stickers. Foto uit december 2013.