SABMiller stelt teleur in laatste jaarcijfers voor overname door AB InBev

REUTERS
De Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer SABMiller, die normaal in de tweede helft van dit jaar wordt overgenomen door het Leuvense AB InBev, heeft jaarresultaten voorgesteld die onder de analistenverwachtingen lagen.

SABMiller boekte in het voorbije boekjaar (dat eindigde op 31 maart) een omzet van 19,8 miljard dollar (ruim 17,5 miljard euro), 10 procent minder dan het jaar voordien. De winst voor belastingen daalde met 16 procent tot 4,1 miljard dollar. Analisten verwachtten hier een bedrag van 4,58 miljard dollar.

De cijfers werden negatief beïnvloed door een uitzonderlijke last van 721 miljoen dollar. Die omvat kosten in Angola en Zuid-Soedan (575 miljoen) en kosten in verband met de overname door AB InBev (160 miljoen dollar).

"Dit zijn goede resultaten", benadrukt SABMiller-topman Alan Clark in een persbericht. "De ebita (operationele winst voor onder meer uitzonderlijke elementen) groeide in alle regio's en de ebita-marge verbeterde doorheen het jaar." Ook stegen de volumes drank die SABMiller aan de man bracht.

De Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer staat op het punt overgenomen te worden door AB InBev, de grootste brouwer ter wereld. Die legt 92 miljard euro op tafel. In het kader van die overname werd al de verkoop aangekondigd van de Europese SABMiller-merken Peroni, Grolsch en Meantime aan het Japanse Asahi. Ook het belang van 49 procent dat SABMiller had in de Chinese brouwer Snow wordt verkocht. Het bier Snow is in volume uitgedrukt het meest verkochte bier ter wereld.