Ryanair wil meer dan 80 mensen ontslaan in België

Photo News
De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft de intentie om 44 piloten en 40 stewards en stewardessen die in België gebaseerd zijn, te ontslaan. De wet-Renault zal worden geactiveerd, zo hebben de christelijke vakbond en de pilotenvereniging BeCA bevestigd.

Ryanair riep de in België gebaseerde werknemers de voorbije weken meermaals op om loonsverlagingen te aanvaarden, omdat de maatschappij anders de procedure-Renault voor collectieve ontslagen zou lanceren. Dat heeft ze nu dus effectief gedaan. Wat de piloten betreft, gaat het om ongeveer een kwart van de in België gebaseerde vliegeniers.

Er was sprake van dat piloten 20 procent en cabinepersoneel 10 procent zouden moeten inleveren. Maar de gesprekken leverden geen akkoord op, zegt Alain Vanalderweireldt, de voorzitter van BeCA (Belgian Cockpit Association). Ryanair zou de nodige documenten vrijdag naar de bevoegde overheidsinstanties sturen.

Didier Lebbe van de christelijke vakbond zegt tevreden te zijn dat Ryanair “zich eindelijk in regel stelt”. De vakbond had daartoe al meermaals opgeroepen. Het blijft volgens Lebbe wel af te wachten op welke manier de directie de onderhandelingen in het kader van de wet-Renault zal aanpakken.

Ryanair kondigde eerder 3.000 ontslagen aan in Europa door de coronacrisis. Onder meer in Ierland en het Verenigd Koninkrijk werden wel akkoorden bereikt over loonsverlagingen om banen te behouden. 

Lees ook:

1.000 van de 4.200 jobs verdwijnen bij Brussels Airlines

Ryanair vecht Europees groen licht voor staatssteun Lufthansa aan: “Concurrentie verstoord”

Luchtvaartsector: “2020 waarschijnlijk slechtste jaar uit de geschiedenis”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joris Peeters

  Ik zal ze met plezier failliet zien gaan. Budgetreizen zijn een pest voor het milieu en nergens goed voor.

 • jef wouters

  die autobussen in de lucht moeten ze verbieden ze verpesten de natuur

 • raf peeters

  Dat men zich maar stilaan van bewust wordt dat het regelgeving gaat zijn.Ofwel voor minder aan 't werk blijven of eruit.Hoeveel werklozen heeft corona tot vandaag te-weeg gebracht en geloof ,als er tweede golf zou komen wordt het een ramp.Is het niet belangrijker werk te hebben dan geen ,niet om even welke prijs natuurlijk maar als je de huidige weddes ziet kan er gerust er maandelijks 1000€ vanaf want loopt een beetje de spuigaten uit de laatste jaren,de lonen liggen veel te hoog.

 • Johnny Temmerman

  laat de mensen de echte kost van een vliegreis betalen bepaalt bij wet in europa en dan zal dat spelletje van miljardairs snel gedaan zijn.Miljarden subsiedies in alle branches om de CEO te betalen en verder de echt werkende mensen ontslaan om aandelen te kunnen uitbetalen (aan hun eigen)

 • wim helsen

  Nooit nog subsidies geven. Miljarden winst per jaar maar geen geld om 3 maanden te overbruggen. Beter nog, subsidies terugvragen die ze jaren hebben gehad