Ryanair-topman pleit voor strengere controles op moslimmannen: “Daar komt de dreiging van”

Michael O'Leary.
reuters Michael O'Leary.
Ryanair-topman Michael O'Leary vindt dat moslimmannen op luchthavens strengere veiligheidscontroles zouden moeten ondergaan dan andere reizigers. "Dat is waar de dreiging van komt", zei hij in een interview met The Times. Er komt forse kritiek op de uitspraken.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 58-jarige O'Leary, nooit verlegen om een controversiële quote, meent dat de meeste veiligheidsmaatregelen op luchthavens irrelevant zijn. "Wie zijn de aanslagplegers? Het zullen single mannen zijn die alleen reizen. Je kan zoiets niet zeggen omdat het racisme is, maar in het algemeen zullen het mannen zijn van het moslimgeloof. Dertig jaar geleden waren het de Ieren", zo wordt de Ierse topman geciteerd. De kans dat gezinnen met kinderen zich opblazen is volgens hem "fucking nihil".

Een woordvoerder van de Britse moslimgemeenschap beschuldigt O'Leary ervan discriminerende opmerkingen te maken en is ontgoocheld dat "de CEO van een grote luchtvaartmaatschappij zijn klanten zo brutaal zou willen discrimineren". Volgens Labour-parlementslid Khalid Mahmood moedigt O'Leary racisme aan. In een reactie verwees Mahmood naar de aanslag in Hanau, waar een blanke man acht mensen doodschoot. "Zouden we blanke mensen moeten profilen om na te gaan of het fascisten zijn?”

Ryanair ontkent vanochtend in een reactie de berichtgeving in The Times als zou de topman hiermee voor strengere controles op moslimmannen in luchthavens pleitte. De krant zou zijn woorden verkeerd weergegeven hebben, klinkt het.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Van den Bergh

  Hij heeft absoluut een punt.

 • lucien lemahieu

  mag men denken niet zeggen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Dat is een realistische visie na objectief-correcte constataties zonder enigerlei struisvogelpolitiek gedaan. Tot dusver hebben we nog geen enkele weet van enigerlei Kristelijke, Joodse, Boeddhistische, Sihkse terreur etc....

 • pol van de velde

  Mensen willen dat je eerlijk bent, maar spreek je de waarheid is het ook niet goed.

 • Edmond Dillien

  Het is zo, de meerderheid v/d moslims zijn wel degelijk vredelievend en de geradicaliseerde maken maar enkele percenten uit van het totaal maar ze zijn toch met meer dan 3 miljoen meestal bewapende radicalen, en dat is waar velen zich zorgen over maken, die 3 miljoen onderdrukken en verplichten in sommige gevallen, die vredelievende om radicale daden te doen en hun standpunten aan te nemen, en dan worden het er opeens veel meer, he.