Ryanair schrapt 50 vluchten van en naar België door staking op 25 en 26 juli

EPA
Ryanair gaat tijdens een staking op 25 en 26 juli 50 van de 160 vluchten van en naar België schrappen, goed voor 31 procent. In heel Europa gaat het om 300 van de 2.400 vluchten. Dat meldt de Ierse lowcostmaatschappij in een mededeling. Er zullen 50.000 passagiers getroffen worden. Werknemers van de Ierse lowcostmaatschappij eisen betere loon- en arbeidsvoorwaarden en een erkenning van de vakbonden.

Vakbonden uit vier Europese landen, waaronder België, lanceerden onlangs een gecoördineerde staking bij Ryanair. De stewardessen en stewards uit België, Portugal en Spanje staken op 25 en 26 juli, Italië doet ook mee op 25 juli. In Spanje worden tot 200 van de ruim 830 dagelijkse vluchten geschrapt en in Portugal maximum 50 van de 180 vluchten.

Tot 50.000 van de 430.000 passagiers zullen getroffen worden door de actie.

E-mail of sms

Reizigers die vandaag géén sms of e-mail van Ryanair hebben ontvangen, mogen ervan uitgaan dat hun vlucht niet geschrapt wordt. 88 procent van de klanten zal niet getroffen worden door de staking van volgende week. Voor de andere reizigers is extra personeel ingezet om vluchten om te boeken of terug te betalen, staat nog in de mededeling.

Vakbondseisen

De vakbonden eisen dat Ryanair de nationale wetgeving in de contracten van de werknemers toepast, onderhandelingen opstart met vakbonden, en dezelfde voorwaarden aanbiedt aan al het cabinepersoneel, zowel bij Ryanair zelf als bij de onderaannemers waarmee het werkt.

De christelijke vakbond LBC-NVK liet vanmiddag na overleg binnen het paritair comité nog verstaan dat de staking van volgende week zeker zal doorgaan omdat er inhoudelijk geen vooruitgang werd geboekt op vlak van de eisen die op tafel zijn gelegd. 

Daarnaast werken er drie bedrijven binnen Ryanair, maar wil Ryanair enkel spreken over mensen met een Ryanair-contract en niet over de onderaannemers van hun eigen bedrijf. Een basisvoorwaarde om te beginnen onderhandelen is voor ons dat het volledige personeel wordt meegenomen in de onderhandelingen", zegt Hans Elsen (LBC).

"Overwinning"

"We zien het overleg wél als een overwinning, want Ryanair is daar voor het eerst officieel komen opdagen. Mede door de stakingsdruk denken we dat zij nu toch de Belgische sociale partners serieus nemen", klinkt het nog.

Het overleg had plaats op de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Waso) en duurde tot kort na de middag. In september staat een nieuwe meeting gepland.
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Paul Peelos

  Het is goedkoop. De ongemakken is het enige gratis bij Ryanair.

 • Herman Van Cauter

  @ dré tsjoeps : op de lijsten staan bijna nooit serieuze mensen, deze hebben geen tijd om zich hiermee bezig te houden. Ze hebben ook geen bescherming nodig, omdat ze al blamen kregen, hun werk niet goed doen en 3 maand per jaar ziek zijn !

 • Roy Cooks

  Eerst een contract tekenen waarmee je dus akkoord gaat en daarna van je neus gaan maken Het is zowat hetzelfde als zij die een goedkoper stuk bouwgrond kochten in de nabijheid van een luchthaven en daarna onophoudelijk gaan staan bleiten omdat er te veel lawaai is.

 • dirk jansen

  vakbonden denken dat ze de werkmens helpen maar doen meer kapot dan goed. Gewoon enkele stakers buiten gooien en de rest gaat vanzelf aan het werk.

 • Roger Duyssens

  De rechts- en anti-vakbond denkende mensen zouden ook eens moeten inzien dat dit een onderneming is die onder de prijzen van de meesten werkt, dat heeft een oorzaak. Zagen dat het gratis van de linksen niet kan maar tegelijkkertijd de vakbonden afbreken als ze protesteren tegen de ongelijkheid in arbeidsoverkomsten die onder de prijs werken laten bestaan, dit kan niet dit is tegen alle logisch denken.