Ryanair pessimistisch over komende jaren

Photo News
Prijsvechter Ryanair waarschuwt dat zijn resultaten de komende jaren onder druk kunnen komen te staan, door hogere kosten en het stabiliseren van tarieven. Dat deed de onderneming vandaag bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Ryanair was afgelopen boekjaar, dat liep tot eind maart, financieel in staat om onder meer een slepende ruzie met zijn piloten en grote roosterproblemen te weerstaan. In totaal werden 20.000 vluchten in september gecanceld. Ook werd voor het eerst in jaren in groeiplannen gesneden. Desondanks zette Ryanair een recordwinst in de boeken van bijna 1,5 miljard euro. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder en meer dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

Het resultaat zal in het huidige boekjaar echter duidelijk lager uitkomen, in een bandbreedte van 1,25 miljard euro tot 1,35 miljard euro. Dat is minder dan de bijna 1,8 miljard euro die kenners hadden voorzien.

Terwijl Ryanair rekent op een groei in het aantal passagiers tot 139 miljoen, stijgen de kosten met 9 procent vanwege hogere personeels- en brandstofkosten

Meer passagiers, meer kosten

En terwijl Ryanair rekent op een groei in het aantal passagiers tot 139 miljoen, stijgen de kosten met 9 procent vanwege hogere personeels- en brandstofkosten. Waarschijnlijk zal de luchtvaarder niet in staat zijn dat te compenseren met de verkoop van bijvoorbeeld extra producten tijdens de vlucht. Volgens topman Michael O'Leary is zijn prognose voor het boekjaar ,"aan de pessimistische kant".

De zorgelijke toon van Ryanair is overigens totaal tegengesteld aan de geluiden bij concurrent easyJet. De na Ryanair grootste prijsvechter van Europa zei recent dat het een forse winstgroei voorziet de komende tijd. Dat komt onder meer door een groeiende vraag en het wegvallen van enkele kleinere concurrenten.

Ryanair erkende in december, kort voor de feestdagen en onder druk van een grote stakingsdreiging, voor het eerst in zijn 32-jarige geschiedenis vakbonden. Maar het formaliseren van de relaties met de bonden is in verschillende landen waar Ryanair actief is nog niet echt van de grond gekomen. Daarnaast blijven verhalen over zorgelijke arbeidsomstandigheden opspelen. Zo schetsten anonieme werknemers van Ryanair onlangs nog in het AD een alarmerend beeld van de arbeidsomstandigheden bij de luchtvaartmaatschappij in Eindhoven.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques Tassignon

  Fantastische firma. Toen wegens chemo een trip afgelast moest worden volstond fax van een onleesbaar doktersbriefje , volgende dag stond geld op onze rekening. En voor het overige : altijd op tijd, prima service.

 • Jef Denijs

  Niet te geloven dat ze nog zoveel winst maken, terwijl gevestigde luchtvaartmaatschappijen moeten spartelen om overeind te blijven.

 • John Geers

  Transport firma ,dat hun personeel uitbuit, hun klanten extra stres bezorgd en het milieu naar de knoppen helpt en dat kan zo maar allemaal. Shame on us.

 • Sven Kerstens

  En de dik betaalde piloten van Brussel airlines staken maar... succes van ryanair gegarandeerd!

 • Jan De Vos

  ik heb reeds met Ryan air gevlogen, vliegtuigen zijn in orde, zitplaatsen kunnen beter, prijs is ok, en maken winst, ... dus er is een markt voor. In tegenstelling tot Brussels airlines, die geen winst maken, maar wel de TOP lonen wensen.