Ryanair in top tien van hoogste CO2-uitstoot in Europa

Photo News
Ryanair is één van de tien bedrijven in Europa die de meeste broeikasgassen (CO2) uitstoot, zo blijkt uit de jongste emissiestatistieken van de Europese Commissie. Het is voor het eerst dat een luchtvaartmaatschappij de top tien binnenkomt, stelt belangenorganisatie "Europe Transport & Environment" (T&E). De andere grootste vervuilers zijn steenkoolbedrijven in Polen, Duitsland en Bulgarije.

Ryanair staat op de tiende plaats, met voor het afgelopen jaar een CO2-uitstoot van 9,8 miljoen ton. Dat is 7 procent meer dan in 2017. Maar het bedrijf probeert wel, als lowcost-airline, om de uitstoot per passagier en per kilometer zo laag mogelijk te houden.

Ter vergelijking: Brussels Airlines stootte het voorbije jaar zo'n 780.000 ton CO2 uit. De grootste vervuilers in ons land zijn ArcelorMittal in Gent (4,4 miljoen ton), Electrabel Knippegroen in Gent (4,6 miljoen ton) en de Total-raffinaderij in Antwerpen (3,6 miljoen ton).

Globaal daalde de CO2-uitstoot in Europa met 4,2 procent, terwijl de uitstoot van de luchtvaart met 5,7 procent toenam. Het gaat dan nog alleen maar om vluchten op het Europese continent.

Volgens de organisatie T&E slagen de overheden er onvoldoende in om de uitstoot van de luchtvaartsector te controleren. "Nochtans is regulering van belang, dat bewijzen de jongste emissiecijfers. We hebben doelstellingen voor hernieuwbare energie en voor het uitdoven van steenkoolfabrieken. Maar aan de andere kant is er amper regelgeving voor de luchtvaartsector en wordt die amper belast", aldus Andrew Murphy van T&E.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefan ceulemans

  Dan gaan ze nog plezier tochtjes organiseren in de ruimte alle raketten hup co2 maar een diesel mag niet meer rije e binnenkort...

 • Marco Maerten

  Jozef,ik leef al gans leven zonder auto,heb maar 4 vliegreizen gedaan op 48 jaar (laatste 22 jaar niet meer) en toch ben ik gelukkig.Uw argument wijst erop dat dus alle mensen voor de komst van auto's en vliegtuigen ongelukkig waren.

 • Gerard Braeckmans

  Het is omdat ze veel vluchten hebben. De Lijn bezoedelt ook meer dan reismaatschappij 'De Vlegende Duif'.

 • Guy Van Meenen

  Deze tekst staat op de site van Engie Electrabel: Unieke elektriciteitscentrale Knippegroen Knippegroen zet het hoogoven- en convertorgas van ArcelorMittal, dat vrijkomt bij de productie van staal, om in elektriciteit. Op die manier worden er tienduizenden tonnen CO2-emissies vermeden.

 • raf janssens

  Electrabel Knippegroen wordt gepromoot als een ecologische oplossing die een uitstootverlaging heeft van 70.000 ton CO2 per jaar ten opzichte van vroeger, maar is met 4,6 miljoen ton CO2 uitstoot per jaar wel de grootste vervuiler in dit land. Misschien dan toch maar een kerncentrale bijplaatsen?