Ryanair belooft sociale minima voor Belgisch personeel te respecteren

CLODAGH KILCOYNE
De lagekostenmaatschappij Ryanair doet nu ook een geste naar zijn Belgische personeelsleden, nadat vorige week al de eerste Britse vakbond werd erkend. Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

De maatschappij gaat de sociale minima die in België gelden ook aan Belgische werknemers aanbieden. Het gaat dan onder meer over de regels inzake moeder-, vader- en ouderschapsverlof, die zouden ingaan vanaf 1 april.

Ryanair stelt ook loonsverhogingen en productiviteitsbonussen voor het boordpersoneel in het vooruitzicht. Die kunnen zelfs oplopen tot 1.800 euro, maar zijn verbonden aan enkele strikte criteria. De luchtvaartmaatschappij rept evenwel met geen woord over een Belgische vakbondsvertegenwoordiging.

"Er is inderdaad een opening", reageert Yves Lambot, secretaris bij de christelijke vakbond CNE. "Het lijkt erop dat Ryanair anticipeert op de beslissing van het gerecht in Bergen, die over enkele maanden verwacht wordt." Zijn collega Didier Lebbe, ook CNE, betreurt wel dat de maatschappij "nog altijd niet de vakbonden erkent".
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sarah Dumont

    Ik vind het onaanvaardbaar dat deze mensen niet correct betaald worden. Ryanair moet de Belgische wetgeving volgen, niet de Ierse. Aan de andere kant verbaasd dit me ook weer niet. De enigste manier waarop de maatschappij vluchten kan aanbieden aan zo een lage prijsjes is door het onderbetalen van zijn werknemers. Maar gelukkig komt er verandering in. Ze zullen beter betaald worden. Alleen jammer dat de vakbonden er niet in betrokken worden.