Ryanair belooft piloten opslag en meer werkzekerheid

epa
Ryanair heeft haar piloten loonsverhoging en meer werkzekerheid beloofd. Dat staat in een brief van de Ierse luchtvaartmaatschappij aan het vliegend personeel die persbureau Reuters in handen kreeg.

Ryanair moest afgelopen maand een streep zetten door enkele duizenden vluchten voor de periode tot en met maart volgend jaar. De prijsvechter heeft niet genoeg piloten beschikbaar om de hele dienstregeling uit te voeren, mede doordat piloten nog een berg verlofdagen moeten opmaken.

De gang van zaken leidde tot een storm van kritiek. Minister van consumentenzaken Kris Peeters diende een vordering tot staking in bij de rechtbank van koophandel. Volgens hem heeft Ryanair zich schuldig gemaakt aan een gebrek aan professionele toewijding. De maatschappij heeft naar Nederlands- en Franstalige klanten gecommuniceerd in het Engels en onvoldoende info verstrekt over de rechten van passagiers bij annulaties.

Ook vakbonden kritisch
Ook bij de vakbonden klonk er kritiek. Die vinden dat Ryanair de problemen aan zichzelf te danken heeft. Als het personeel beter behandeld was geworden, zou het bedrijf veel leed kunnen voorkomen hebben.

Topman Michael O'Leary stelt de piloten in de brief "aanzienlijke verbeteringen" in het vooruitzicht wat betreft hun roosters, salarissen, contracten en loopbaanvooruitzichten. De wijzigingen moeten in het komende jaar doorgevoerd worden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Franky van Damme

    maatschappij met de meest absurde fratsen.

  • Jan Huysmans

    Goed dat ze bijna geen piloten konden krijgen. Nu moeten ze wel de marktprijs betalen.

  • Marc Poelman

    Ik vloog tientallen keren met Ryanair, sinds het prille begin dat ze in België operationeel waren. En ik was tevreden over de maatschappij: op tijd, onklopbare prijzen... Maar de fratsen die ze de laatste 10 jaar uithalen met o.a. de tarieven voor bagagebehandeling, vergoeding omdat je betaalt met een creditcard (terwijl je niet anders kunt en trouwens onwettig is), extra betalen om naast mekaar te mogen zitten... Sorry Michael, but I will fly with another airline!