Ryanair-baas O’Leary noemt UGent-prof ‘dubieus’

Ryanair-baas Michael O’Leary.
AFP Ryanair-baas Michael O’Leary.
Michael O’Leary stuurt zijn kat naar een Nederlandse parlementaire commissie die volgende week een hoorzitting houdt over de veiligheidsaspecten van de arbeidsomstandigheden in de luchtvaartsector. Ryanair is daarvoor uitgenodigd, maar komt niet, laat grote baas O’Leary weten in een boze brief die in handen is van onze collega’s van AD.nl. 

Ook professor Sociaal Recht Yves Jorens (UGent) is uitgenodigd in de commissie. Hij was in 2015 auteur van een studie waarin het nepstatuut wordt aangekaart waarin jonge piloten vaak terechtkomen. Die schijnzelfstandigheid zorgt niet alleen voor een maatschappelijk, maar ook mogelijk een veiligheidsprobleem. O’Leary noemt Jorens in de brief ronduit een “dubieus expert”, “zonder enige kennis van zaken”.

Volgens O‘ Leary is de aankondiging van de hoorzitting doorspekt met beschuldigingen die onjuist zijn of waarvoor geen enkel bewijs bestaat. Zo zou volgens hem personeel van de lowcostmaatschapppij beter betaald krijgen dan de medewerkers van concurrenten. Ook claims over korte rusttijden zijn ‘aantoonbaar onwaar’, aldus de flamboyante Ier.

Volgens de aankondiging van de commissie proberen ‘sommige luchtvaartmaatschappijen’ de loonkosten maximaal te beperken. ‘Het gevolg is dat bij die maatschappijen piloten en cabinepersoneel vaak te maken hebben met niet-Nederlands arbeidsrecht, korte rusttijden kennen en dat bij protesten tegen deze situatie gedreigd wordt hun basis te sluiten.’

Sinds begin deze maand gebruikt Ryanair niet langer Eindhoven Airport. De lagekostenmaatschappij maakte dit op 1 oktober bekend, enkele dagen nadat het personeel van Ryanair Eindhoven Airport het werk had neergelegd. Zij deden toen mee met de stakingsdag die ook Ryanair op Brussels Airport en Charleroi trof. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • SERGE VOERMANTROUW

  Ik ben fan van die vent. Dankzij hem kan ik als alleen staande ouder met drie kinderen ook eens verder weg. Tenzij de kritischie mijn duurder ticket betalen. En er zijn nog mensen die moeten bugeteren. Of wordt reizen ook al een betere klasse. Ik werk full time. Van 7 tot 5. Breng drie kinderen groot en heb een hypotheek. Mogen wij ook iets hebben. En wie voor Ryanair gaat werken. Die weet toch waar hij gaat werken. Of niet?

 • Alan Janssen

  Iedereen is dubieus of weten niks ervan, hij heeft gelijk! Maar als hij dan het recht krijgt om zijn gelijk aan te tonen, dan plots heeft hij geen tijd.... dat noem ik dubieus. Als je gelijk hebt zul je elke gelegenheid met beide handen aangrijpen om dat te bewijzen

 • Luc vanessa

  nog ene die denkt boven de wet testaan ! en mensen kan uitbuiten voor zijn eigen profijt !

 • Jan Verstrepen

  Vliegen met die vent is kinderarbeid, slaven arbeid, uitbuiting goedkeuren.

 • Ronny Biesen

  Ja maar iedereen die met hem vliegt heeft schuld eraan. Vlieg met een andere maatschappij en hij zal bijdraaien als 50% van zijn klanten weg gaan