Rusland levert via nieuwe pijpleiding van 3.000 kilometer gas aan China

De Russische president Poetin woonde de opening via een videoconferentie bij, net als zijn collega Xi Jinping.
AFP De Russische president Poetin woonde de opening via een videoconferentie bij, net als zijn collega Xi Jinping.
Rusland is gestart met de levering van aardgas aan China. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben maandag officieel een eerste gaspijpleiding tussen beide landen ingehuldigd.

Door de nieuwe 3.000 kilometer lange pijpleiding moet jaarlijks 38 miljard kubieke meter Russisch aardgas naar het noorden van China vloeien. Het gas moet de enorme Chinese honger naar energie helpen stillen. Het 30-jarig contract tussen de Russische gasmaatschappij Gazprom met de Chinezen is 400 miljard dollar waard.

Poetin en Xi Jinping woonden de opening bij via een conference call. "Een historisch moment", noemde de Russische president de gasleiding tussen beide grootmachten.

REUTERS
AFP7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  En wij maar de ecologisten uithangen!

 • Luc Van Hoef

  Poetin en Xiping zijn een pak slimmer dan Trumpie die met de ganse wereld overhoop ligt. Mocht hij ooit een 2e maal verkozen worden (met de hulp van de naïeve Amerikaan, de wapen lobby, de olie lobby en zijn corrupte vriendjes) zullen de VS snel hun "leidende rol" verliezen ten voordele van Rusland en China

 • stefan crama

  Slimme zet door een slimme man. De EU moddert een beetje aan en is de verliezende partij op wereldvlak.

 • mark germanus

  De Eu maar boycotten op bevel van de US. Onderwijl heeft Poetin weeral een nieuwe overeenkomst afgesloten met China. En moest hij toch iets missen dat van de EU zou komen, dan zullen de Chinezen dat wel voor hem kopen en leveren. Wie is er het meest in het zak gezet, hij of wij ?

 • Irène Paeps

  Dat is dus de echte wereld : minstens 30 jaar lang, duizenden tonnen bijkomende CO2 uitstoot. Al de rest is gepalaver zonder enig invloed.