Ruim helft werkgevers wil volledige afschaffing anciënniteitsverloning

Thinkstock
Bijna 58 procent van de werkgevers wil een volledige afschaffing van de anciënniteitsverloning, terwijl ruim 42 procent de klassieke anciënniteitsverloning niet zomaar wil afschaffen. Dat blijkt uit een bevraging van HR-dienstverlener Acerta bij 549 werkgevers naar aanleiding van de Arbeidsdeal, waarbij de sociale partners zich over het klassieke systeem van anciënniteitsverloning buigen.

Uit de bevraging blijkt een groot verschil tussen werkgevers uit de profitsector en hun collega's uit de social profit en overheid. In de profit is ruim 71 procent van de werkgevers voor een volledige afschaffing van de anciënniteitsverloning, in de andere sectoren is meer dan 83 procent tegen.

Ook opvallend: werkgevers van grote ondernemingen zijn vaker voor een afschaffing dan werkgevers van kleine ondernemingen. Bij werkgevers met meer dan 500 werknemers is 70 procent voor een afschaffing, waar dat 52 procent is voor ondernemingen met minder dan 20 werknemers en 58 procent voor de tussenliggende groep.

Werkgevers die voor de volledige afschaffing zijn, geven vooral aan dat ze dat systeem voor de werknemer niet motiverend vinden en dat volgens hen anciënniteit en productiviteit niet noodzakelijk gelijk opgaan. De tegenstanders vrezen vooral dat een afschaffing zou leiden tot veel meer individuele vragen tot loonsverhoging, al vinden ze wel dat trouw aan de onderneming beloond mag worden met een jaarlijkse loonsverhoging.

"Het is interessant om te zien dat de meeste werkgevers verwachten dat een afschaffing zal leiden tot grotere loonverschillen tussen werknemers in dezelfde functie", zegt Dirk Wijns, director Acerta Consult. "Afschaffing van het automatisme zal dus leiden tot meer differentiatie tussen de werknemers. De werkgevers verwachten niet meteen een impact op de loonkost, maar 40 procent van de respondenten vreest wel dat de volledige afschaffing van de anciënniteitsverloning zal leiden tot een hogere mobiliteit van werknemers.”
179 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Lippeveld

  Dit zijn zeer gematigde én verstandige reacties. Strookt wel niet met het stemgedrag van de Vlaming op 14 oktober. Hopelijk valt de echte euro nog voor mei 2019.

 • René Van Halen

  Er is toch geen enkele wet die verplicht om anciënniteit te verlonen. Ik denk dat dit gewoon toegepast wordt om ervaren mensen aan boord te houden.

 • Eric Loyens

  De kracht van verandering is dat de werkgevers zomaar vinden dat ze minder moeten betalen wanneer omploft deze regering ik ben die inleveringen kost beu

 • Ian Vandenbossche

  Ik begon in de jaren 70 aan een super laag bedienden loontje. Toen beloofde de werkgever een kleine jaarlijkse verhoging als compensatie. Toen ik op 58 eindelijk een marktconform loon begon te verdienen werd ik verplicht in brugpensioen te gaan. Met nva en open vld ‘alle macht aan de werkgevers!’

 • Gino Denil

  Het maakt wel een verschil uit of je werkervaring hebt of niet. Vooral bij jobs waar kennis en/of vertrouwen van de klant komt bij kijken. Er zijn firma's die te gierig zijn om dat te vertalen in loon. Die zie je dan bijvoorbeeld een jaar lang investeren in een opleiding voor field service engineers. Waarna die doodleuk voor een hoger loon gaan werken bij de concurrentie. Jaar na jaar. Zonder te beseffen wat hen dat kost.