Ruim 270 banen bedreigd bij Axalta: "Dit valt zwaarder bij de mensen dan de directie dacht"

David Legreve
De vakbonden en directie bij het Mechelse coatingbedrijf Axalta hebben vandaag voor een eerste keer samengezeten na de aankondiging dat de directie de fabriek wil sluiten. Het personeel is nog niet aan het werk gegaan.

Vrijdag kondigde het bedrijf aan dat het de productie binnen de twee jaar uit Mechelen wil weghalen, wat zou leiden tot 276 jobs die verdwijnen. Meteen werd aangekondigd dat er naar een overnemer wordt gezocht.

Vandaag zaten vakbonden en directie een eerste keer samen. "Naast afspraken over de procedure en de timing hebben we vragen van het personeel voorgelegd, zoals over mogelijke investeerders of wat er staat te gebeuren als de fabriek sluit", zegt ACV-secretaris Caroline Segers.

Woensdag wordt opnieuw samengezeten. Dan geeft het bedrijf volgens de bonden meer uitleg geven over de stappen die het al zou hebben gezet in de zoektocht naar een overnemer.

"Zware klap"
Het personeel van het Seveso-bedrijf is vandaag wel naar de fabriek gekomen, maar is volgens de bonden niet aan het werk gegaan. Ook morgen zou dat nog niet gebeuren. "De machines zijn veilig stilgelegd en er is opvang voorzien, maar de mensen zijn er nog niet klaar voor. Dit was een zware klap. Woensdag maken we een stand van zaken op. Maar uiteraard moet het vertrouwen van het personeel herwonnen worden", zegt ABVV-secretaris Danny Absillis.

"Dit valt zwaarder bij de mensen dan wat de directie gedacht heeft", vult ook Segers aan. "Heel wat mensen zitten hier al vanaf hun twintigerjaren."
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leon Dendoncker

  En maar blijven kakken op de vakbond, als hij er niet was, kon de baas je zo buiten smijten, zonder enige vergoeding, lompe boeren. En dat zal er ooit nog van komen, tijd van verandering, ken je ze.

 • Fons Casteels

  Elke dag leggen de vakbonden ergens in België een bedrijf plat. Gevolg: zwaar verlies voor het bedrijf en voor de aandeelhouders. Maar als het eens andersom gebeurt, dan is het kot te klein. Nee, laten we realist blijven: de Belgische vakbonden kiezen al 10, 20, 30 jaar voor conflicten. Vandaag krijgen ze eens het deksel op de neus.

 • Georges Vande Velde

  Werk,jobs,jobs,??? Ja interim werk waar men na een paar dagen de bons krijgt omdat ze u niet meer nodig hebben. Interimwerk is de pest op de arbeidsmarkt !!

 • jurgen schorpion

  Nu begrijp ik Michel jobs.jobs en nog eens jobs die gaan sneuvelen.

 • Peter Mariman

  Gevolg van het gratis geld van de ECB. Bedrijven opkopen en sluiten is te goedkoop. Geef alleen geld aan bedrijven die investeren in nieuwe producten of productie methodes en niet om overnames te doen.