Ruim 2.700 pensioenspaarders trappen in fiscale val

getty
2.742 pensioenspaarders krijgen een kleiner fiscaal voordeel dan ze hadden ontvangen als ze iets minder hadden gespaard. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.

Op voorstel van toenmalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) voerde de vorige federale regering een tweede, hoger plafond in voor pensioensparen, waarbij het procentuele fiscale voordeel lager is. Belgen konden in 2018 maximaal 960 euro sparen met een fiscaal voordeel van 30 procent of maximaal 1.230 euro met een fiscaal voordeel van 25 procent.

Het dubbele plafond en het fiscaal voordeel creëren echter een pervers effect. Pensioenspaarders die in 2018 meer dan 960 euro spaarden en minder dan 1.152 euro genieten een kleiner fiscaal voordeel dan spaarders die slechts 960 euro spaarden. 2.742 Belgen trapten vorig jaar in die fiscale val. Ze krijgen daardoor een kleiner fiscaal voordeel dan de 1,4 miljoen Belgen die slechts 960 euro spaarden.

Voorts blijkt uit de cijfers van de FOD Financiën dat de hervorming heel weinig pensioenspaarders heeft overtuigd om een groter bedrag opzij te zetten. Slechts 76.267 Belgen of 2,9 procent van alle pensioenspaarders spaarden meer dan 960 euro. Het totale aantal pensioenspaarders is in 2018 lichtjes gedaald, met 0,9 procent naar 2,62 miljoen.
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  @Toran Korshnah ,nee beste ,je moet Uw pensioensparen niet opvragen zodat vader Staat zijn handen open houden.Je gaat net zoals iedereen op je 60 ste een mooi schrijven krijgen waar je ze doodleuk melden dat ze x bedrag ingehouden hebben aan belasting die ze op Uw einddatum van je eigenlijke bedrag pensioenge-spaarde bedrag gaan aftrekken.De raad van Uw bank ,natuurlijk vertellen ze dit ,ze verdienen er uiteindelijk het meeste mee.

 • Toran Korshnah

  Wanneer men 54 wordt hoort de pensioenspaarder contact op te nemen met de bank. Want na je 54ste kan je nog maar een percentage storten van de 960 euro. Daarom raadt men bij mijn bank aan om op 54 absoluut de 980 euro vol te storten. anders komt men het volgend jaar voor verrassingen te staan. Deze snoodaards, pardon, volksvertegenwoordigers, hebben de regels een beetje veranderd zonder veel gerucht te maken.

 • Toran Korshnah

  Jef Lois, dat is waarschijnlijk omdat je te vroeg opneemt. Pas opnemen op 65.

 • Jef Lois

  En eens je 60 word komen de heren uit Brussel ongevraagd langs om hun dik deel op te eisen. Enkele dagen na je verjaardag krijg je een uitreksel met de belasting afhouding je valt ervan achter over. Dieven meer kan je niet zeggen. Dat is geld waar je op je loon al belastingen op hebt betaald dan stop je het in pensioen sparen en dan komen ze nig is langs als je dan pech hebt om te sterven voor je 65 komen de erfenisrechten nog een slangs. En wat heb je dan nog over ?

 • raf peeters

  @Luc De Rooms,als je in de mogelijkheid bent je aangifte belastingen te laten bere-kenen MET en ZONDER pensioen sparen ga je tot de nuchtere vaststelling komen dat de twee eindbedragen zowat van een belachelijk verschil uitmaken dat de 30 % belasting die je minder zou betalen zeer ver te zoeken is.Dit is wat ze mensen wijsmaken,de realiteit ziet er heel anders uit.