Ruim 2.000 banen bedreigd door collectief ontslag in eerste kwartaal

 Bij staalbedrijf NLMK Clabecq staan er 290 banen op de tocht.
Photo News Bij staalbedrijf NLMK Clabecq staan er 290 banen op de tocht.
In het eerste kwartaal van dit jaar hebben 28 bedrijven een procedure tot collectief ontslag aangekondigd in België. Daarbij kwamen in totaal 2.027 banen op de tocht te staan. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid. 

Begin dit jaar kondigde het telecombedrijf Proximus aan dat het 1.900 banen wil schrappen. Dat aantal zit niet in de statistieken, omdat de onderneming niet onder de private wetgeving collectief ontslag valt.

Het aangekondigde banenverlies in de metaalverwerkende sector (723) woog in het eerste kwartaal het zwaarst door. Zo waren er aankondigingen bij kabelproducent Nexans (83) en bij Munters (211). Op het einde van de periode kondigde ook staaldraadfabrikant Bekaert aan 281 jobs te willen schrappen.

Ook bij Bekaert zijn 281 jobs bedreigd.
Photo News Ook bij Bekaert zijn 281 jobs bedreigd.

In de provincie Vlaams-Brabant is het grootste aantal bedreigde banen (392) opgetekend. Waals-Brabant volgt met 370 bedreigde banen, maar dat is nagenoeg te wijten aan twee bedrijven: het staalbedrijf NLMK Clabecq (290 banen op de tocht) en de Amerikaanse farmagroep Baxter. Bij die laatste zijn in totaal 90 banen bedreigd in het Waals-Brabantse Eigenbrakel en het Henegouwse Lessen.

De distributiesector kent bijna 100 aangekondigde ontslagen in het multimedia- en boekenassortiment. Bij Fnac staan zo 57 banen op de tocht en bij boekenhandel Actissia 39 banen. Ook bij de Vlaamse krantengroep Mediahuis (92 te schrappen banen), bij koerierdienst UPS (111) en bij maaltijdenproducent Chillfis (73) was er een aankondiging collectief ontslag.

In de loop van het kwartaal beëindigden 12 bedrijven ook de procedure van collectief ontslag. Daarbij gingen 520 banen verloren, van de 537 die bij de aankondiging bedreigd waren.
In het eerste kwartaal 2018 waren 2.405 banen bedreigd door een aankondiging tot collectief ontslag. In hetzelfde kwartaal in 2017 waren dat er 1.285. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • edouard Peters

  Beste Peter, onder Di Rupo zaten we een recessie. Onder Mr De Wever en co in hoog conjunctuur.

 • Karel Van Beeck

  Dat er snel weer banen verdwijnen ligt ook wel omdat alles te snel gaat en men ook te veel overuren toelaat!

 • Gerry Cle

  De cijfers van Di Rupo, tijdens een wereldwijde crisis, waren even goed als die onder Michel in wereldwijde economische bloei. PS: Gezien het grote aantal werknemers die de komende vijf jaren met pensioen zullen gaan zullen we nog werknemers te kort hebben.

 • Ronny Cuypers

  En het zal er niet op beteren met die vuurtje stokers op de foto. Welk gezond denkend mens wil nu nog investeren in een land van stakers en oproerkraaiers?

 • Bruno willems

  Ministers zouden betaald moeten worden volgens prestatie er gaan er veel onder het minimumloon zitten