Ruim 180.000 Belgen hebben een tweede job

ANP XTRA
Iets meer dan 180.000 mensen in België, of 3,8 procent van de werkende bevolking, had vorig jaar een tweede job. Het gaat om afgerond 95.000 mannen en 85.000 vrouwen. De tweede job is er het vaakst een als zelfstandige, meldt statistiekbureau Statbel.

Het aantal mensen met een tweede job ligt in lijn met dat van 2017. Zowel bij mannen als vrouwen gaf 3,8 procent aan een tweede baan te hebben.  Het aandeel ligt het hoogst (4,3 procent) in de leeftijdsgroep 25 tot 49 jaar. Jongeren (15-24 jaar) hebben het minst vaak een tweede baan (2,5 procent), 50-plussers zitten tussen beide in (3,1 procent).

Het zijn voorts de hooggeschoolden die het vaakst een tweede job hebben (4,6 procent). Bij midden- en laaggeschoolden gaat het om respectievelijk 3,4 en 2,1 procent van de werkende bevolking.

  Het grootste deel van de tweede jobs wordt als zelfstandige uitgeoefend. De sectoren waar de meeste tweede jobs voorkomen, zijn de menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, het onderwijs en de vrije beroepen en wetenschappelijke en technische activiteiten.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danielle Duym

  Hugo Bavré, de mens komt niet enkel ter wereld om te werken en facturen te betalen. Ik heb 1 job en in normale omstandigheden moet dat voldoende zijn. Het is abnormaal dat sommige mensen zich moeten dood werken gewoon om te overleven.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Deeltijds bij een werkgever en deeltijds als zelfstandige. Ideaal om te combineren.

 • Marco Maerten

  Hugo Bavré,als hierdoor de levenskwaliteit achteruit gaat,heb ik VEEL liever maar een half inkomen...wat ik dus ook al 25 jaar doe en met succes.Ik wil geen slaaf worden van een georkestreerd schuld-en loonslavensysteem.Basic leven brengt me veel meer op zoals vrijheid en een middelvinger naar het huidig economisch dogma.

 • leppens victor

  Hebben ze daar de politiekers bijgerekend? Die kunnen makkelijk 4 ,5 jobkes,of méér aan, Als er maar geen werkdruk bestaat en de verloning riant is mvg.

 • Hugo Bavré

  Proficiat aan de mensen met een tweede job. Zo hoort het i.p.v. te klagen en te zagen dat men niet kan rondkomen of gaan staken. Dat is altijd zo geweest bij onze overgrootouders en ook nog bij onze grootouders. Gaan werken eender welk werk om brood op de plank te krijgen i.p.v. te gaan doppen dat toen een schande was. Aan die werklust hebben wij een groot deel van onze huidige welvaart te danken.