Roularta doet nu toch alle Franse media-activiteiten van de hand

BELGA
Mediabedrijf Roularta wil alsnog alle activiteiten in Frankrijk verkopen aan de Franse zakenman Patrick Drahi en diens venoot Marc Laufer. Dat meldt het bedrijf zelf. Het aandeel heropende de handel even na de middag met zowat 0,7 procent winst nadat het voorbeurs geschorst was in afwachting van een persbericht.

Medio januari raakte al bekend dat beide partijen exclusieve gesprekken aangeknoopt hadden voor de verkoop van onder meer de magazines L'Express en L'Expansion. Maar het magazine L'Etudiant en aanverwante activiteiten en de 'lifestyle-activiteiten' bleven buiten de deal. Roularta meldt nu dat de exclusieve onderhandelingen "de weg moeten vrijmaken voor de verkoop van alle activiteiten van Roularta in Frankrijk".

Indien de deal zal plaatsvinden, zal Roularta in de boeken voor 2014 een waardevermindering doorvoeren op de Franse activiteiten, "die voorzichtig ingeschat wordt tussen de 140 en 150 miljoen euro". De uitgever wil de procedures bij de Franse ondernemingsraad en mededingingsautoriteit zo snel mogelijk starten.

De verkoop behelst alle activiteiten in Frankrijk: het weekblad L'Express en de, aanverwante, maandbladen L'Expansion, Mieux Vivre Votre Argent, Lire, Studio Cine Live, Classica en Pianiste; enkele beurzen waaronder Job Rencontres; de websites Distrijob en lentreprise.fr; de groep L'Etudiant, met haar studentenmagazine, boeken en 80 beurzen; het weekblad Point de Vue inclusief themanummers; de lifestyle-activiteiten met de interieurwebsite cotemaisons.fr, verschillende bladen en beurzen; en tot slot het gratis weekblad A Nous Paris en gelijkaardige maandbladen voor andere steden.

Libération

Drahi en Laufer hebben reeds ongeveer de helft van de Franse krant Libération in handen. Ze richtten vorige maand de mediagroep Mag&NewsCo op, waarin ze alle media-activiteiten willen bundelen. "Mag&NewsCo zal televisie, radio, geschreven pers, online en mobiele activiteiten samenbrengen", klonk het toen. De twee bezitten bijvoorbeeld ook de Israëlische nieuwszender i24news.

Drahi is de stichter van de beursgenoteerde telecom- en kabelgroep Altice, het moederbedrijf van Numericable en actief in onder meer Frankrijk, België en Luxemburg. Altice nam vorig jaar de Franse telecomoperator SFR over en wil die samenvoegen met Numericable.

In België geeft Roularta onder meer Knack, Trends en De Streekkrant uit. Verder is de groep voor de helft aandeelhouder in Medialaan, de moederholding achter onder meer VTM, 2BE, en Q-Music.

Patrick Drahi.
AFP Patrick Drahi.