Rijkste Chinees verliest 3,2 miljard euro op één beursdag

REUTERS
De rijkste Chinees, Wang Jianlin, is maandag 3,6 miljard dollar (3,2 miljard euro) verloren door de verliezen op de beurzen wereldwijd. Wang, voorzitter en oprichter van de groep Dalian Wanda gespecialiseerd in vastgoed en vrije tijd, verloor meer dan 10 procent van zijn fortuin in een enkele beursdag, zo blijkt uit de miljardairsindex van het financiële persagentschap Bloomberg, die de fortuinen opvolgt van 's werelds rijkste mensen.

De beurs van Shanghai sloot maandag met een verlies van 8,49 procent, het zwaarste in een enkele beursdag sinds 2007. De daling kwam er door aanhoudende vrees dat een vertraging van 's werelds op een na grootste economie de wereldwijde groei zal afremmen. Dinsdag verloor de beurs van Shanghai opnieuw 7,63 procent.

Wang Jianlin zou de grootste verliezer geweest zijn maandag, volgens de Bloomberg-index, die aan het eind van de dag geactualiseerd wordt. Cijfers voor dinsdag zijn nog niet bekend.

Ondanks het grote verlies van maandag zag Wang zijn fortuin dit jaar met 6 miljard dollar aangroeien (5,3 miljard euro). Jack Ma, de tweede rijkste Chinees en oprichter van internethandelsreus Alibaba, verloor maandag 'slechts' 545 miljoen dollar (479 miljoen euro).