Rijke Belgische zakenfamilies omzeilen effectentaks

European Currency
Thinkstock European Currency
De meest vermogende Belgische families schuiven met hun aandelen in beursgenoteerde bedrijven om aan de effectentaks te ontsnappen. Dat schrijft De Tijd vandaag. 

Met de ontwijking zijn wellicht miljarden euro's aan aandelen gemoeid, is in bankierskringen te horen. De zakenfamilies halen hun aandelen van hun effectenrekening en zetten ze om in aandelen op naam, die vrijgesteld zijn van de nieuwe taks.

"De taks heeft sommige families ertoe aangezet hun effecten anders te organiseren. Sommige klanten hebben een deel van hun aandelen nominatief gemaakt. Dat kan snel gaan. En als het om een grote familiale participatie gaat, zijn daar niet onaanzienlijke bedragen mee gemoeid", zegt Philippe Masset, de CEO van Bank Degroof Petercam. Uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers is af te leiden dat het bij alleen al die bank om honderden miljoenen euro's moet gaan.

Fiscale vluchtroute

Ook bij andere banken en vermogensbegeleiders is te horen dat vooral de allerrijkste families de fiscale vluchtroute van aandelen op naam kiezen. Voor kleinere beleggers wegen de nadelen - onder meer extra administratie en geen praktische steun meer van de bank - zwaarder dan de voordelen.

Oppositiepartij sp.a reageert niet verbaasd. Kamerfractieleider Meryame Kitir zegt dat de taks "ontworpen is om te mislukken". "De Raad van State heeft er tot tweemaal toe voor gewaarschuwd dat de uitzondering voor effecten op naam ervoor zou zorgen dat de allergrootste vermogens de dans zouden ontspringen." 

"We hebben zo vaak gewaarschuwd voor de effectentaks zonder effect", zegt ook Groen-Kamerlid Kristof Calvo. "Net de meest gegoede burgers hoeven niet bij te dragen. Op vraag van Open Vld en N-VA zijn zodanig veel uitzonderingen ingebouwd dat de effectentaks te complex is geworden en dus makkelijker te omzeilen. Dit is slechte wetgeving."
269 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Hom

  In de rijken hun zakken zitten ze niet. Enkel de kleine man wordt uitgeperst en moet op z'n uitgaven letten.

 • Johan Apatride

  Natuurlijk, enkel de kleine spaarders en beleggers worden hier langs alle kanten gepakt

 • Peter Simons

  Met dank aan de liberalen met NVA op kop !

 • danny verbeeck

  Massaal , solidariteit , en niet deze vier bewogen jaren vergeten , gaan we in 't stemhokje deze klojo's wreken. Politiekers en rijken weten dat mensen ' vergeten' . Wees solidair en wreek de geldwolven.

 • Jan Verstrepen

  Nva en Opvld aan de macht wat dacht je dat de rijken ooit iets zouden betalen, wij het gepeupel.