Restbank Dexia maakt eerste halfjaar verlies van 419 miljoen euro

Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.
Dexia heeft in het eerste halfjaar een verlies geleden van 419 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg dat verlies 296 miljoen euro. Dat blijkt uit de halfjaarresultaten van de Belgisch-Franse restbank.

Een groot deel van het verlies heeft te maken met een negatieve bijdrage van 'boekhoudkundige volatiliteitselementen' - zoals Dexia schrijft - en niet-recurrente elementen. Met dat eerste doelt Dexia op de waardering van zijn derivaten, in functie van de verschillende marktomstandigheden. Die worden dit halfjaar negatief gewaardeerd. Eén van de elementen die speelt is de impact van de pond, als gevolg van de brexit, én de onrust in Italië. Die volatiliteit in de boekhouding woog voor 198 miljoen euro op de cijfers.

Anderzijds meldt het bedrijf dat de risico's op Puerto Rico - het Amerikaanse eiland ging failliet - en Turkije - de lira is in vrije val - verwaarloosbaar zijn.
Dexia wist de eerste zes maanden zijn balans af te bouwen met 12,6 miljard euro to 168,3 miljard euro, onder meer dankzij de verkoop van Dexia Israël.

Dexia ging ten onder tijdens de bankencrisis. De Belgische bankpoot werd genationaliseerd en Dexia ging in afwikkeling. De activiteiten, zoals leningen en obligaties, worden geordend afgebouwd. Dexia is inmiddels voor 99,6 procent in handen van België en Frankrijk. Zij stutten Dexia met miljarden aan garanties.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANCIS vanoverschelde

  Dexia heeft geen cent . Al het geld van de klanten is al lang opgesoupeerd .probeer het maar eens af te halen .3 dagen en ze sluiten hun deuren . Zou willen zien wat dan

 • Daisy Vanreet

  Gaat de opbrengst van de verkoop van belfius hiervoor dienen, of wordt de schuld weeral doorgeschoven op de volgende generatie. Of moet eerst Arco bediend worden? Plezant hé, staatsgaranties verlenen op een casino.

 • FRANK WILLEMS

  Nee nee België betaald het grootste deel.

 • François Defosse

  Geweldige bank, moest Fortis nu echt verkocht worden om deze rotte bank te redden?