Rekenkamer EU slaat alarm over toezicht op ECB

Het hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.
EPA Het hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.
Het Europees Parlement moet actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de Europese Centrale Bank (ECB) alle documenten rond bankentoezicht beschikbaar stelt, zodat de bank in Frankfurt beter kan worden gecontroleerd. De Europese Rekenkamer roept daartoe op in een brief aan het parlement.

De ECB is terughoudend met het vrijgeven van documenten en pogingen van de rekenkamer om betere toegang te krijgen zijn vastgelopen. Het baart de rekenkamer zorgen dat zij daardoor haar werk niet goed kan doen, terwijl het toezicht op banken gepaard gaat met financiële risico's.
De controleurs vragen de volle steun van het Europees Parlement en de lidstaten en roepen hen op de regels zo nodig te wijzigen om duidelijk te maken dat de controleurs toegang hebben tot elk document dat zij nodig achten.

"We willen niet het monetaire beleid controleren", aldus rekenkamervoorzitter Klaus-Heiner Lehne. "Maar het is essentieel dat we over alle bevoegdheden beschikken om de toezichtsactiviteiten van de ECB te controleren. Dat is bijzonder belangrijk.”

Lehne somt in de brief drie gevallen op waarin de ECB toegang weigerde tot belangrijke informatie. Het laatste dateert van een jaar geleden, toen de ECB documenten voor een rapport over de crisisbeheersingsrol van de bank niet afstond terwijl die volgens de rekenkamer noodzakelijk waren.

De ECB is verantwoordelijk voor het toezicht op de ongeveer 130 grote banken in de lidstaten van de eurozone. De controle op deze toezichtsrol ligt bij de Europese Rekenkamer.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jeanke Tibo

  ECB, zoveel macht maar de bevolking heeft nooit mogen stemmen wie hier deel van uitmaakt. Tot dan kunnen ze virtueel geld bijmaken, een lening bij de bank aanvragen, geen probleem, de ECB voegt wat cijfertjes toe op het computersysteem. Afschaffen!!

 • Bart Verbeeck

  Vreemd. Geen controle op ecb.... Tja elke burger zou in gevang vliegen voor bijdrukken van geld. Ecb doet dat zonder enige controle Echt een grote klucht

 • Erwin Nijs

  Dit laat nog maar eens zien dat de ECB geen publieke maar een privé-instelling is, aan het hoofd van een cartel met een monopoly op de de geldcreatie van het enige wettelijke betaalmiddel waarmee schulden en belastingen afgelost kunnen worden.

 • Rene Dannau

  ze gaan weer een rondje geld afpersen van de eu bevolking, er moet minstens 2% boven de inflatie interest zijn op je spaargeld.

 • Serge Aernoudt

  Heel juist Jos.