Regering wil btw op digitale kranten afschaffen

ANP
De federale regering wil een btw-tarief van nul procent op digitale kranten en tijdschriften, zo meldt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). Zo worden de tarieven van de digitale en papieren publicaties gelijkgeschakeld. Ook kranten die uitsluitend digitaal verschijnen, genieten met deze regeling voortaan van het btw-tarief van nul procent.

Voor de overige kranten en tijdschriften (indien ze minder dan 48 keer per jaar verschijnen), boeken, kleurboeken en muziekpartituren, blijft het btw-tarief liggen op 6 procent, zowel voor papier als digitaal. Het btw-tarief op e-books wordt in het wetsvoorstel eveneens verlaagd: van 21 naar 6 procent. 

Overblijfsel

"Het hoge btw-tarief op digitale publicaties is een overblijfsel uit het verleden. Door aan de huidige btw-discriminatie een einde te maken en e-publicaties als papier te behandelen, geven we de sector een flinke boost en zijn we in overeenstemming met de Europese wetgeving", zegt minister De Croo.


"We leven in een digitaal tijdperk. Alles gebeurt online en elektronisch. Het is belangrijk dat de wetgeving die trend volgt en niet achterop blijft hinken", reageert ook minister van Digitale Agenda Philippe De Backer. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ceriel Devos

  Aha, mooi zo, maar dan ook 0 procent btw op ons internet abo, ons tv abo en op zijn minst een btw verlaging op elektriciteit en gas.

 • Eugene Peeters

  Waarom moeten de media allerlei voorkeuren krijgen? Ze zijn toch ook maar bedrijven zoals alle anderen.Dat ze eerst eens uit hun ivoren toren komen en aantonen dat ze leefbaar zijn zoals alle privébedrijven.

 • Roger Debaus

  Eindelijk. Er komt immers geen distributie aan te pas.

 • Luc Soetaerts

  Waarom geniet de krant van een voorkeurtarief van nul procent btw (papier en digitaal)? Voor alle basisbehoeften worden 6 procent aangerekend, electriciteit zelfs meer. Alsof dit laatste geen basisbehoefte is. Iedereen gelijk voor de wet. Maar sommige sectoren zijn gelijker dan anderen blijkbaar.

 • james vroman

  dan ook voor digitale tv ?