Regen nodig om aardappelprijs te drukken

Een aardappelveld in het Vlaams-Brabantse Halle.
BELGA Een aardappelveld in het Vlaams-Brabantse Halle.
Door de koude lente en de droogte van de afgelopen weken, dreigt de aardappeloogst dit jaar tegen te vallen. Dat vertaalde zich al in de prijzen van de aardappelen die nog in voorraad liggen. "Als het de komende dagen niet regent, kunnen de prijzen exponentieel verder stijgen", zegt Romain Cools, secretaris-generaal bij Belgapom, dat de aardappelprijzen bijhoudt.

In 2013 leidde slecht weer nog tot recordprijzen van 300 à 350 euro per ton. De ideale weersomstandigheden zorgden vorig jaar dan weer voor een omvangrijke oogst, maar door het overaanbod kelderde de prijzen.

Tot twee maanden geleden lag de prijs van een bintje op 25 euro per ton, maar nu krijgen boeren opnieuw 100 euro. Door het koude weer in maart en april konden de knollen moeilijk schieten, momenteel remt de aanhoudende droogte het groeiproces. De aardappelboeren, vooral wie nog aardappelen in voorraad heeft, zijn niet rouwig om die huidige stijging. Maar als de droogte aanhoudt, dreigen ook zij hun contractueel bepaalde hoeveelheid niet te kunnen leveren.

Ook de verwerkende bedrijven en de consument hebben belang bij regenval, maar voor de komende dagen worden geen grote hoeveelheden voorspeld.

Ongeveer 90 procent van de Belgische aardappeloogst wordt verwerkt tot diepvriesproducten. De meest gehanteerde prijs is die van het bintje, de variëteit die het best geschikt is voor de diepvries. Veel bedrijven laten de oogst onmiddellijk verwerken. De andere aardappelen blijven op het veld tot ze een stevige schil ontwikkeld hebben en worden dan in loodsen bewaard tussen 8 en 10 graden.