Records op Wall Street door belastingplan

AFP
De aandelenbeurzen in New York zijn gisteren met nieuwe recordstanden gesloten. De belastinghervormingen in de Verenigde Staten, die weer een stapje dichterbij lijken, zorgden over een breed front voor optimisme. De onthulling van president Donald Trump van een nieuwe veiligheidsstrategie leidde verder nauwelijks tot beweging.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 24.792,20 punten en pakte daarmee zijn zeventigste record van het jaar, wat op zichzelf ook een record is. De bredere S&P 500 won 0,5 procent tot 2.690,16 punten. Schermenbeurs Nasdaq kreeg er 0,8 procent bij op 6.994,76 punten, na tussentijds voor het eerst de mijlpaal van 7.000 punten te hebben aangestipt.

De belastingenplannen die mogelijk nog deze week door Trump kunnen worden ondertekend, pakken waarschijnlijk gunstig uit voor bedrijven. Vooral financiële fondsen kunnen profiteren en dat was te merken op de beursvloer. Zo stegen de banken Wells Fargo, Bank of America en Goldman Sachs tot 1,8 procent.

Ook technologiefondsen deden het goed. Zo werd chipgigant Intel 3,8 procent meer waard en steeg Apple met 1,4 procent naar zijn hoogste niveau ooit. Twitter dikte 11 procent aan na een positief rapport van JPMorgan. Analisten van de bank rekenen op een flinke groei van gebruikers van de dienst in 2018.

Trump merkte China en Rusland in zijn nieuwe veiligheidsstrategie aan als strategische rivalen. Beleggers schrokken echter niet van die bewoordingen.

Verder werd behoorlijk wat overnamenieuws verwerkt. Zo daalde Oracle 1,2 procent nadat bekend was geworden dat het softwarebedrijf voor 1,2 miljard dollar het Australische Aconex overneemt. Uitbater van casino's en paardenraces Penn National Gaming (min 2,2 procent) legt 2,8 miljard dollar op tafel om branchegenoot Pinnacle Entertainment (plus 0,8 procent) over te nemen.

Chocoladefabrikant Hershey steeg uiteindelijk 0,1 procent op het nieuws dat het voor 1,6 miljard snackproducent Amplify Snacks inlijft. Campbell Soup dikte ook 0,1 procent aan. Het levensmiddelenconcern neemt de maker van snacks Snyder's-Lance over in een deal ter waarde van bijna 4,9 miljard dollar.

De euro was 1,1780 dollar waard, tegen 1,1804 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 57,17 dollar. Brentolie steeg juist 0,2 procent in prijs tot 63,38 dollar per vat. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bart Verbeeck

    grootste bubbel ooit. bevolking zal het weer kunnen betalen.

  • Diane Bernaerts

    Uiteraard, de hervorming van Trump is dan ook in het voordeel van Wall Street! Wie zei hier ook weer dat Clinton de marionet van Wall Street was?