Recordjaar voor vliegtuigbouwer Boeing: voor het eerst meer dan 100 miljard dollar omzet

CEO bij Boeing, Dennis Muilenburg.
REUTERS CEO bij Boeing, Dennis Muilenburg.
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft in 2018 zijn beste resultaten ooit in de boeken gezet, met voor het eerst meer dan 100 miljard dollar omzet, dankzij de levering van een recordaantal verkeersvliegtuigen en lagere belastingen. Topman Dennis Muilenburg rekent erop dat de resultaten dit jaar verder de hoogte ingaan. Beleggers reageerden enthousiast.

De omzet steeg vorig jaar met 8 procent tot 101,1 miljard dollar (bijna 89 miljard euro). Daarmee werd voor het eerst in het 102-jarige bestaan van het bedrijf de grens van 100 miljard dollar overschreden. De nettowinst ging met bijna een kwart omhoog tot iets minder dan 10,5 miljard dollar.

Boeing had eerder al gemeld dat afgelopen jaar een recordaantal van 806 commerciële toestellen werd geleverd aan klanten, tegen 763 in 2017. Het bedrijf is ook actief met dienstverlening aan de luchtvaart en defensie en ruimtevaart. Het orderboek heeft een waarde van 490 miljard dollar, met bestellingen voor bijna 5.900 verkeersvliegtuigen.

Boeing gaf aan voor dit jaar op een omzet te rekenen van 109,5 miljard tot 111,5 miljard dollar en een hogere winst. Naar verwachting worden tussen 895 en 905 vliegtuigen aan klanten geleverd.

De prognoses liggen hoger dan verwacht en beleggers reageerden dan ook enthousiast. Het aandeel Boeing schoot meer dan 6 procent omhoog in de elektronische handel voorbeurs in New York. Er heerste ook opluchting dat de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China, en de wereldwijde groeivertraging, blijkbaar weinig impact hebben op Boeing.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.