Recordaantal winkels in onze steden staan leeg

Beeld ter illustratie.
photo news Beeld ter illustratie.
Voor het twaalfde jaar op rij is de leegstand van winkels in België gestegen. Dit jaar is een historisch hoog niveau bereikt van 11,2 procent. Dat betekent dat 1 op de 9 winkels leeg staat. Begin vorig jaar bedroeg de leegstand nog 10,3 procent. De stijging van 0,9 procentpunten in 2019 is ook de sterkste stijging sinds Locatus, een onderzoeksbureau dat gegevens verzamelt over handelszaken, de leegstand in België bijhoudt.

Locatus is gestart met registreren in 2008, toen bedroeg de leegstand in handelspanden nog 5,1 procent. In twaalf jaar tijd is de leegstand dus meer dan verdubbeld. Dat er steeds meer winkels komen leeg te staan heeft vooral te maken met het overaanbod op de Belgische winkelmarkt. Dit is vooral het gevolg van e-commerce en de sterke uitbreiding van het winkelaanbod buiten de stadskernen. De branches die veel concurrentie hebben van e-commerce krimpen het meest. 

De sterkste relatieve afname van het aantal handelspanden is er in de branche antiek en kunst. Dit komt vooral doordat consumenten deze artikelen zelf rechtstreeks verkopen via internet. Na deze branche zien we de sterkste relatieve afname bij achtereenvolgens bruin/witgoed, sport en spel en schoenen. Elk van deze drie branches heeft zeer grote concurrentie van internetaankopen. De sterkste stijging was in Wallonië waar de leegstand in 2018 ook al ruim boven het Belgische gemiddelde lag. 

In 2018 steeg de leegstand beperkt, omdat zo'n 2.500 handelspanden een andere functie kregen. In 2019 kregen slechts 500 handelspanden een andere functie en kwamen er dus veel meer winkels leeg te staan. Een derde reden voor de sterke toename is dat in 2019 het aantal winkelmeters weer fors is gestegen in België. In 2018 groeide het aantal winkelmeters nauwelijks, maar vorig jaar is er weer bijna 300.000 vierkante meter bijgekomen. Deze toename kwam op baanconcentraties terecht, dus bijna volledig buiten de stadscentra.
59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • GERARD DE PELECIJN

  Btw ongeveer 1/4de v/d prijs dat telt ook!

 • André Herbots

  Waarom nog naar de stad rijden als ge bij grote winkel complexen gratis kunt parkeren.

 • Jan Boden

  Men heeft de auto uit het stadscentrum verbannen en dat samen met de opgang van e-commerce verklaart de leegstand van de winkels. Anderzijds zie je veel winkels buiten de centra met gratis parking die het wel goed doen.

 • Jonathan Monsaert

  Ik zou nog wat meer parkeergeld vragen, nog enkele lez zones en circulatieplannen invoeren. Het zal nog verbeteren. De winkels in de ons omringende landen zullen ons bestuur dankbaar zijn.

 • Denis Stock

  Zolang de potentiële klant het genot van zijn auto wilt ervaren, zal hij steden met een sterk en duur parkeer beleid mijden als de pest. De grensgebieden varen er wel bij. De enige oplossing die onze beleidsverantwoordelijken hierop hebben zijn verhoging van de parkeertarieven.