Recordaantal sociale leningen afgesloten in 2014

PHOTO_NEWS
Meer dan 7.000 Vlamingen hebben vorig jaar een sociale lening afgesloten bij het Vlaams Woningfonds of de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Dat is een record, zo meldt de VRT-nieuwsredactie. In totaal leenden ze voor meer dan 1,2 miljard euro.

Een sociale lening is bedoeld voor mensen met weinig spaargeld, die bij een gewone bank geen betaalbare lening kunnen krijgen om een woning te kopen of te renoveren. In Vlaanderen kan je zo'n lening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.

"Mensen vinden de weg naar sociale leningen, vooral omdat de banken mensen minder snel een lening zullen geven als de mensen zelf geen inbreng kunnen doen", zegt Tine Hendrickx van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen op de VRT-nieuwssite. Volgens haar vragen banken tegenwoordig gemakkelijk 50.000 euro van de kandidaat-lener. "En dat heeft niet iedereen", klinkt het. Ook de aanpassing van de woonbonus, eind vorig jaar, speelde een rol in het recordaantal aanvragen.

Het voordeel van een sociale lening is dat je voor 100 procent kan lenen voor de aankoop van een woning. Bovendien is de rentevoet lager dan bij de banken.

"Banken vragen makkelijk 50.000 euro van de kandidaat-lener."

Tine Hendrickx, Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.