Recordaantal jobstudenten aan de slag deze zomer

Foto ter illustratie.
Getty Images Foto ter illustratie.
Deze zomervakantie zijn er in ons land 463.500 jobstudenten aan de slag, een record. Het aantal jobstudenten dat in de zomer werkt, steeg de voorbije zeven jaar elk jaar met gemiddeld 3%.

De stijging komt er volgens sectorfederatie Federgon vooral dankzij het positieve economische klimaat, waardoor bedrijven meer jobstudenten kunnen inschakelen. Maar ook de flexibele regelgeving rond studentenwerk, die twee jaar geleden werd ingevoerd, blijft haar vruchten afwerpen.

Van alle jongens en meisjes die deze vakantie bijverdienen, doet 42 procent dat via gespecialiseerde interimbureaus, zoals Deltaworx. Dat studentenuitzendkantoor verwacht deze zomervakantie 4.000 studenten aan een job te helpen, minstens 5 procent meer dan vorig jaar. “We merken wel dat studenten niet snel meer geneigd zijn om een volledige maand te werken”, vertelt Jeroen Poels, CEO van Deltaworx. “Ze doen dat liever wanneer het hen uitkomt. Dat kan natuurlijk gemakkelijk via uitzendarbeid.”

Zo’n 29 procent gaat bewust op zoek naar een vakantiejob in lijn met zijn of haar studies, om alvast ervaring op te doen. (SPK)
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erika Braken

  Ja dat kan de overheid en de VDAB goed werkzoekende, langdurig werkzoekenden in de steek laten maar intussen je schoolgaande tieners wel werk geven.

 • Noella Vancompernolle

  Er is iets loos met het systeem jobstudent als dit de reguliere tewerkstelling op de helling zet en bedrijven nauwelijks rekening houden met het feit dat van studenten verwacht wordt dat ze in eerste instantie studeren. Zie er de vacatures op na hoeveel studenten er wel niet gevraagd worden om langdurig in een gewoon arbeidsregime te werken. School is maar bijkomstig, winst is wat telt...

 • patrick morel

  Jobstudenten zijn goedkope werkkrachten, ondertussen wordt er aan meer dan een 500.000 Belgen een werkloosheidsuitkering betaald.

 • Vera Franck

  Van die 463.500 jobstudenten is mijn petekind dan toch niet bij hoor . Al 2 jaar koopt de jongen elke week van intrim naar intrim kantoor . Mag zich wel bij sommige gaan aanbieden hoor , maar als ze zijn naam horen en zeggen ze al , we laten wel iets weten . Als Belgiche jongen draagt hij een arabische naam en daar vringt het schoentje telkens , zijn voornaam . Soms zeggen ze in de intrim tegen hem , kom we zullen met je meegaan en we spreken wel even in u naam . Schandalig vind ik het .