Recordaantal Fransen zoekt job

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
Het aantal Fransen dat op zoek is naar een voltijdse job is in april naar een nieuw record gestegen. Het aantal geregistreerde werkzoekenden klom in vergelijking met een maand eerder met 0,4 procent, tot 3,364 miljoen. Dat maakte het Franse ministerie van Arbeid vandaag bekend.

Ten opzichte van een jaar eerder komt dat neer op een stijging met 3,5 procent. Als het aantal personen met een parttime baan wordt meegerekend, komt het aantal werkzoekenden uit op 4,986 miljoen, aldus het ministerie.

Het cijfer is een tegenvaller voor de Franse president François Hollande. Hij heeft juist gezworen de werkloosheid in zijn land terug te dringen.

Het aantal geregistreerde werklozen in Frankrijk is nu met uitzondering van 2 maanden al 35 maanden op rij aan het stijgen. De Franse regering wil het aantal werkzoekenden terugdringen tot onder de 3 miljoen aan het einde van de termijn van Hollande, in 2017.

De werkloosheid in de tweede economie van de eurozone bedroeg 10,2 procent in het vierde kwartaal van 2013. Volgende week komen de werkloosheidscijfers over het eerste kwartaal van dit jaar naar buiten.