Recordaantal faillissementen in eerste jaarhelft

Archiefbeeld.
Rutger Lievens Archiefbeeld.
Er zijn in de eerste helft van dit jaar 6.218 bedrijven failliet gegaan in België. Dat is het grootste aantal ooit, zo meldt handelsinformatiekantoor Graydon. Het vorige record dateerde al van het eerste semester van 2013.

Tegenover dezelfde periode vorig jaar waren er in de eerste helft van dit jaar 15,83 procent meer faillissementen. Het aantal jobs dat daardoor in het gedrang kwamen, steeg nog forser met 21,24 procent tot 11.532. Dat is wel het op drie na laagste cijfer van het afgelopen decennium.

De toename van faillissementen heeft volgens Graydon meerdere verklaringen. Enkele nieuwe wetten zouden verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de toename. Zo kunnen sinds 1 mei vorig jaar ook vzw’s en vrije beroepen zoals advocaten en dokters van de insolventiewetgeving (faillissementswet) gebruikmaken. Er gingen in de eerste jaarhelft 137 vzw’s failliet.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Remi Verbeke

  Alleen al in de maand juni gingen er 1.014 bedrijven failliet waarbij ook 2008 arbeidsplaatsen verloren gingen. Het aantal faillissementen gedurende de voorbije zes maanden bedraagt 5.602 of ieder jaar tussen de 8 á 10.000 faillissementen per jaar. De hoofdreden zijn de moordende belastingen en RSZ, verder hoef je het echt niet te zoeken

 • Emi De graeve

  wat met al die starters ...? was het niet bemoedigend dat er zoveel nieuwe bijgekomen waren ?

 • Wilfried Vanden Berg

  Peeters heeft toch met grote mond verkondigd , dat de Belg boven zijn stand leeft ? Dus dan kan dit toch , volgens hem. Maar ja, nu is hij gaan lopen, en kunnen de gedupeerden hun eigen boontjes doppen.

 • Eric Loyens

  Nieuwe trent starten Niks betalen en als de rekeningen komen in faling gaan en morgen terug een nieuwe zaak openen

 • Efraim Wuyts

  En het zal niet stoppen. Tegenwoordig moet je zelfs nul komma nul diploma nog hebben om een zaak op te starten. En vermits er toch veel zijn die er vanuit gaan dat zelfstandigen zakken geld verdienen en alleen maar bedriegen en hun personeel een hongerloon moeten betalen, gaan er veel de kans wagen. Maar niet komen bleiten achteraf he! Och ja de achtergelaten schuldenput kan door de gemeenschap bij gepast worden zeker, zo ben je er direct vanaf en begin je overmorgen opnieuw.