Ratingbureaus verlagen Turkse kredietwaardigheid

REUTERS
De Amerikaanse kredietbeoordelaars Standard & Poor's (S&P) en Moody's hebben hun rating van Turkije vrijdag verlaagd. Het Britse Fitch neemt nog geen ratingbeslissing maar geeft wel te kennen dat de maatregelen van de regering van Recep Tayyip Erdogan na de val van de Turkse lira "ontoereikend" zijn.

S&P brengt de kredietbeoordeling van Turkije terug van "BB-" naar "B+", maar houdt het vooruitzicht op "stabiel". "Volgens ons heeft de aanzienlijke verzwakking van de lira negatieve fiscale gevolgen, terwijl ook de balansen van bedrijven en de binnenlandse banken nog meer onder druk komen te staan", luidt het. 

"We voorspellen volgend jaar een recessie. De inflatie zal tijdens de komende vier maanden pieken op 22 procent, om tegen midden 2019 onder de 20 procent te zakken", zegt de kredietbeoordelaar nog. Hij wijst er ook op dat het antwoord van de Turkse beleidsverantwoordelijken op de economische oververhitting "tot nu toe beperkt" is geweest.

Ook Moody's stelt zijn beoordeling van Turkije naar beneden bij, van "Ba3" naar "Ba2" met een "negatief" vooruitzicht. "De voornaamste reden voor de verlagen van de rating is de aanhoudende verzwakking van de Turkse openbare instellingen en de daarmee samenhangende vermindering van de voorspelbaarheid van de Turkse beleidsvorming", zegt de instelling.

Moody's wijst op de "bezorgdheden over de onafhankelijkheid van de centrale bank" in Turkije en "het gebrek aan een duidelijk en geloofwaardig plan" om de financiële problemen aan te pakken. De kredietbeoordelaar zegt dat de inflatie "waarschijnlijk verder wordt gevoed" door de huidige omstandigheden die ook de economische groei ondermijnen.

Fitch paste zijn rating nog niet aan, maar stelt net als S&P en Moody's niet tevreden te zijn met de maatregelen van de Turkse regering. "Turkije's onvolledige antwoord op de waardevermindering van de lira heeft op zichzelf weinig kans om de munt en de economie duurzaam te stabiliseren", zegt het ratingbureau. Ook Fitch wijst onder meer nog op het belang van een onafhankelijke centrale bank.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daisy Vanreet

  Weer een gelegenheid voor de financiele sector om spaargeld in bodemloze putten te dumpen.

 • Fredien Vandervekens

  Wil dat zeggen dat er een "kredietwaardigheid" wàs, dan ? We gaan het binnenkort eens aan Quatar vragen. De mevrouw Leemans uit de zandcontreien. Welke deurwaarder gaan we afvaardigen, ten huize van de grote leider ? Trump ?

 • Albert De Vries

  Ik heb er toch van genoten dat Wall Street de voorbije week in het rood gegaan is mede door de acties ondernomen door Erdogan en dit omdat ik niet akkoord ben met Trump's werkwijze van inmenging overal. Dat de Amerikaanse kredietbeoordelaars Standard & Poor’s (S&P) en Moody’s hun rating van Turkije vrijdag verlaagd hebben, is niet verwonderlijk. Soms verlagen ze niet wat ze wel moeten verlagen en omgekeerd, heeft de geschiedenis ons reeds geleerd

 • Danny Govaerts

  Benieuwd wat Erdogan zijn antwoord hier is,,, Dan maken we toch meer geld zelf. Of dan gaan we wel lenen bij de Arabieren . Of gaat alla het oplossen.

 • Maaike Koolen

  Turkije kon de rest van de wereld niet overtuigen dat het de gemaakte schulden snel, eerlijk en volledig gaat terugbetalen. Erdogan zou beter zijn potsierlijk paleis dat bijna een half miljard euro heeft gekost, beter verkopen. Het was beter zelfs nooit gebouwd. Zijn eigen bevolking ziet af terwijl zijn fortuinen veilig zitten in het buitenland. De schoonzoon is een compleet onervaren minister van economie, een overbetaalde handpop van Erdogan.