Ratingbureau S&P: “Economische gevolgen coronavirus mogelijk veel groter dan eerst geraamd”

Fabrieken in China blijven noodgedwongen dicht door de snelle verspreiding van Covid-19.
EPA Fabrieken in China blijven noodgedwongen dicht door de snelle verspreiding van Covid-19.
De economische gevolgen van het nieuwe coronavirus, gisteren officieel Covid-19 gedoopt, kunnen veel groter uitpakken dan eerder geraamd, als de virusuitbraak volgende maand niet onder controle is. Dat zegt kredietbeoordelaar S&P Global in een nieuw rapport.

De firma voorspelde vorige week al dat de economische groei in China dit jaar mogelijk terugzakt tot 5 procent, van 6,1 procent vorig jaar. Ook neemt het virus een behoorlijke hap uit de groei van de wereldeconomie. Deze wordt volgens S&P, een toonaangevend ratingbureau in de financiële wereld, door het coronavirus waarschijnlijk met zo'n 0,3 procentpunt geremd. Voor de eurozone en het Verenigd Koninkrijk gaat S&P uit van een impact van zo’n 0,1 tot 0,2 procentpunt.

De rekenmeesters bij de kredietbeoordelaar stellen nu dat ze er bij hun voorspellingen op rekenden dat de virusuitbraak in maart weer onder controle kan worden gebracht. Als dit niet lukt, zullen ze hun becijferingen moeten herzien.

In China zijn de afgelopen tijd tal van fabrieken en winkels gesloten en er gelden allerlei reisbeperkingen, waardoor veel Chinezen thuiszitten. Er wordt dus veel minder geld uitgegeven en dat zet een behoorlijke rem op de economie. 
Daarbij hebben veel luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar China geschrapt.

Dat de uitbraak ook gevolgen heeft voor de wereldeconomie komt voor een deel door de enorme omvang van de Chinese economie. Door de sluiting van Chinese fabrieken lopen daarnaast tal van internationale bevoorradingsketens vast. Dat laatste kan bijvoorbeeld een rem zetten op de groei van de Duitse economie. Onder meer Duitse autobouwers doen veel zaken met China.

Lees ook in HLN+:

Rush op mondmaskers door coronavirus: “Maar in de praktijk hebben ze geen zin”

Angst voor coronavirus is groot, maar wie kent deze 9 haast vergeten virussen nog die even fataal zijn?
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.