Ratingbureau Fitch verlaagt kredietscore Italië vanwege virus

De Italiaanse premier Giuseppe Conte (links) en zijn minister van Economie Roberto Gualtieri.
EPA De Italiaanse premier Giuseppe Conte (links) en zijn minister van Economie Roberto Gualtieri.
Kredietbeoordelaar Fitch is negatiever geworden over Italië. De kredietscore van het land werd door het ratingbureau verlaagd van BBB naar BBB-. Die verlaging zou kunnen betekenen dat Italië meer moet betalen voor leningen. BBB- is de laagste beoordeling die nog als investeringswaardig wordt gezien. Alle scores daaronder vallen onder de noemer 'junk'. De vooruitzichten zijn stabiel.

Fitch noemt onder meer de aanzienlijke gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor de Italiaanse economie en de overheidsfinanciën. De kredietbeoordelaar denkt dat de Italiaanse economie dit jaar met 8 procent krimpt met het risico op een nog grotere samentrekking. In zijn beoordeling gaat Fitch er namelijk vanuit dat het coronavirus in de tweede jaarhelft onder controle is, wat leidt tot een sterke groei van de economie volgend jaar. Als er echter een tweede golf van besmettingen komt, zal de Italiaanse economie er dit jaar en in 2021 slechter voor komen te staan.

De Italiaanse minister van Financiën Roberto Gualtieri reageerde op de kredietverlaging door te zeggen dat de regering van plan is hervormingen door te voeren en geld te investeren om het groeivermogen van het land te vergroten. Tegelijkertijd zal de staatsschuld na de crisis teruggebracht worden, beloofde Gualtieri die wel aantekende dat Fitch beslissingen van de Europese Unie over steun voor Italië niet meeneemt in zijn beoordeling. Andere kredietbeoordelaars als Standard & Poor's en Moody's zijn volgens hem voorzichtiger.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Anita Wendrickx

    Normaal gesproken vraagt een land of bedrijf zelf een krediet beoordeling aan. Dus in dit geval heeft Italië zelf de beoordeling aangevraagd. Dat het BBB- is of wordt, hebben ze aan zichzelf te danken. In Vlaanderen en Nederland hebben we fors bezuinigd na de financiële crisis. De burgers hebben flink ingeleverd. In Italië doen ze zoiets niet.

  • Daniel Paelinck

    Wanneer komt er een ratingbureau dat niet in de US gevestigd is?