Raad van State: “Plannen voor zware beroepen zijn discriminerend”

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.
Photo News Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.
De plannen van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) voor de zware beroepen zijn discriminerend. Dat zegt de Raad van State in een advies, meldt De Tijd. De onderhandelingen dreigen daardoor nog moeilijker te worden.

Het wetsontwerp van Bacquelaine is volgens de Raad van State strijdig met het gelijkheidsbeginsel. De instelling valt onder meer over het feit dat de manier waarop een functie in de overheids- en de privésector als zwaar wordt erkend, verschilt van de procedure bij een zelfstandige. Ook het verschil dat gemaakt wordt tussen beroepen met een ‘belasting van mentale of emotionele aard’ en andere beroepen kan botsen met het gelijkheidsbeginsel.

Geen negatief advies

Bacquelaine drukt erop dat het “helemaal niet” om een negatief advies gaat. De Raad van State heeft volgens hem simpelweg aan de minister gevraagd om enkele aanpassingen door te voeren, “zoals dat altijd het geval is”.

Het advies van de Raad van State heeft geen enkele invloed op de werkzaamheden binnen de Nationale Arbeidsraad rond de zware beroepen, beweert Bacquelaine. De ministerraad zou intussen al antwoord gegeven hebben op de verschillende opmerkingen.
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Gans ons pensioenstelsel is discriminerend en gaat in tegen het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel: bovendien kost ons dat miljarden, elk jaar opnieuw. Nagenoeg alle regelingen voor gelijkgestelde periodes zijn discriminerend, omdat men er meestal enkel kan van profiteren als ambtenaar, soms als werknemer en nagenoeg nooit als zelfstandige. Anders gesteld: iedereen betaalt mee aan de voordelen die slechts aan enkelen voorbehouden zijn.

 • Jennifer Peeters

  Bacquelaine wil vanaf 2019 de solidariteitsbijdrage, een crisisbelasting op de "hoogste" pensioenen verlagen. Waarom alleen voor de hoogste pensioenen? Deze rijkenregering kent echt geen schaamte.

 • Jan Verstrepen

  Allen zijn job is een zwaar beroep de rest telt niet.

 • Christophe Lamon

  Wie het hardst roept krijgt het meest, zoals bvb het onderwijs. De stille meute krijgt niks en mag de taart betalen waarvan ze zelf geen stukje krijgt.

 • Dan Midden

  schaf de plafonds af in de privé en voor zelfstandigen zodat elke bijgedragen euro ook iets oplevert! ploegen arbeid is extra RSZ zonder rechten! Laat dit meetellen en die mensen stoppen met plezier met 40/45 van hun pensioen terwijl ze nu met 45/45 ste amper rond komen! Om nog maar te zwijgen met mensen die ontslagen worden en zelfstandige worden! Ik betaal 10 000 gedurende 20j aan rsz voor ooit 800 euro extra pensioen per jaar te trekken! is dat geen discriminatie?